– Anna skulle ha haft livvakt

Maken Bo Holmberg kritisk mot Säpo

NYHETER

För två och en halv vecka sedan mördades hans fru på NK i Stockholm.

Nu berättar maken Bo Holmberg för första gången om saknaden efter Anna Lindh och tankarna kring det som hänt.

Till TV4 säger Bo Holmberg att hans hustru borde ha fått livvaktsskydd oftare än hon fick – då hade mordet inte inträffat.

Foto: PETER KNOPP
Anna lindhs sista första maj Landshövding Bo Holmberg går tillsammans med sin hustru Anna Lindh i årets förstamajtåg i Stockholm. Hon ska hålla huvudtalet på Norra Bantorget. Några månader senare är Bo Holmberg ensam med barnen. En mördare på NK tog hans fru och sönernas mamma.

Bo Holmberg uttrycker kritik mot Säpo efter att det kommit fram att de vid flera tillfällen nekat Anna Lindh livvakt för att det enligt Säpos bedömning inte fanns någon hotbild.

Till TV4:s Nyheterna säger Bo Holmberg att hans hustru borde ha fått livvaktsskydd oftare än hon fick.

– Så som samhället ser ut i dag, det är klart att hon skulle ha haft livvakt, då skulle inte det här ha hänt, säger Bo Holmberg till Nyheterna.

Dagen det ofattbara hände

Vid lunchtid den 10 september satt landshövdingen Bo Holmberg på sitt kontor i residenset. Han såg sin fru, utrikesminister Anna Lindh, halvspringa förbi utanför fönstret på väg till tåget från Nyköping till Stockholm.

För Dagens Nyheter berättar han att han såg på hennes rörelser att hon var glad.

Bara några timmar senare, strax efter klockan fyra på eftermiddagen, fick han telefonsamtalet som för alltid förändrade hans och familjens liv.

Det var Anna Lindhs väninna som ringde från NK och berättade att hans fru blivit knivhuggen i magen.

Väninnan vidarebefordrade de sista orden Anna Lindh sa innan hon sjönk in i medvetslösheten:

– Ring Bosse! Säg att han tar hand om barnen och att han inte åker hit.

Bo Holmberg gjorde som hustrun sagt. Och trots chocken var han ganska hoppfull när han lämnade landshövdingsresidentet i Nyköping för att åka hem till barnen och berätta vad som hänt.

Men efter några timmar ringde man från Karolinska sjukhuset och bad honom komma dit.

I en civil polisbil, eskorterad av tre poliser, kördes han i ilfart från Nyköping till Stockholm och rakt in till akutintaget.

Bröt ihop på sjukhuset

När han klockan 20.30 kom in på sjukhuset och fick klart för sig hur illa skadad hans hustru var, bröt han ihop.

Han låg på golvet, bokstavligen, i rummet som han och övriga släktingar fick disponera, och tänkte på hur han skulle orka med att ta hand om barnen.

Enligt DN hade Bo Holmberg med sig ett brev till sjukhuset som sönerna skrivit till sin mamma. Men hon fick aldrig läsa det. Klockan 05.29 den 11 september dog Anna Lindh av sina skador.

Bo Holmberg och barnen har fått kraft att gå vidare av alla varma hälsningar som strömmat in från världens alla hörn.

"Mamma lever i oss"

Statschefer har skickat sina kondoleanser liksom FN-chefen Kofi Annan, dagisbarn har skickat teckningar och gosedjur, och hockeystjärnan Mats Sundin skrev några ord på två av sina spelartröjor och skickade till sönerna.

Bo Holmberg säger till DN att familjen kommer att klara av att gå vidare. Och han hämtar styrka från sönerna.

Sonen David, 13, har uttryckt saknaden så här:

"Mamma lever i oss, för vi har hennes blod, hennes färger, hennes uppfostran", skriver DN.

Bo Holmberg har varit i Stockholm och sett blomsterhaven utanför NK, utrikesdepartementet och Rosenbad, och han känner sig förmånligt behandlad mitt i allt elände.

Han vill inte säga vad han tänker om personen som tog Anna Lindhs liv, eftersom han inte anser att tankarna lämpar sig för tryck.

– När Anna talade med David och Filip sa hon att den som känner hat och vill ha hämnd, han är ingen bra människa. Jag måste svälja sådana känslor, säger Bo Holmberg till DN.

"Mördaren sa ingenting"

Däremot medger han att en del av medias bevakning av mordet berört honom väldigt illa.

– Bilderna av Anna på båren och ljuget om vad den nu frisläppte "mördaren" skulle ha sagt. Den verklige mördaren sa ingenting. Jag försöker dra undan tidningarna från barnen men hinner inte alltid. Försöker förklara att tidningarna skriver så mycket om henne för att alla visste vem hon var. Men jag har ärligt kunnat säga till dem att mamma inte hade ont, för det hade hon inte. Jag har fått ett brev från läkaren som tog hand om henne på NK och han försäkrar att hon inte led, säger Bo Holmberg till DN.

Gunnar Svensson, Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM