Persson får veta allt om polisens utredning

NYHETER

Statsminister Göran Persson hålls ständigt informerad om polisutredningen kring mordet på Anna Lindh.

I övrigt lägger regeringskansliet locket på.

Foto: MATS STRAND
Statsministern håller sig informerad.

Bara några minuter efter det att den 24-årige misstänkte mördaren blivit häktad, informerades Göran Persson.

Budbärare var hans statssekreterare Sten Olsson.

Hemlig organisation

Som statssekreterare är han en nyckelperson i den särskilda beredskapsorganisation som kallas bunkerläge. Hur organisationen ser ut är hemligt.

- Vi kommenterar inte våra rutiner, säger justitiedepartementets rättschef Christina Wehie.

I praktiken är kedjan enkel. Polis- och åklagarmyndigheten har kontaktpersoner som hela tiden följer utredningen. Så fort något sker informeras justitiedepartementets ledning.

Därefter slussas informationen till statsrådsberedningens två statssekreterare Sten Olsson och Lars Danielsson. De informerar i sin tur statsministern.

- Det handlar om snabba telefonsamtal när något har hänt, ingen daglig dragning. Det är mer effektivt, säger en person på regeringskansliet.

Göran Persson har även kontinuerlig telefonkontakt med Anna Lindhs familj, maken Bo Holmberg och sönerna David och Filip.

Statsråd får livvakt

Den personliga säkerheten för statsråden har skärpts. I samråd med regeringen har Säpo beslutat att alla statsråd bör åka i skottsäkra bilar. Det gäller såväl resor i tjänsten som transporter mellan regeringskansliet och bostaden.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har även personskyddet av flera enskilda statsråd stärkts. Flera som tidigare saknat livvakter skyddas nu av Säpo stora delar av dygnet.

Även säkerheten inom regeringskansliet har stramats åt efter mordet på Anna Lindh.

Elisabeth Lindham, Jonas Lindgren