Miljontals italienare fortfarande utan el

Värsta elavbrottet sedan andra världskriget

Foto: reuters
Vid fyratiden slocknade hela Rom. Sjukhus slog över på reservkraft men gatorna lystes bara upp av bilarnas strålkastare.
NYHETER

På söndagskvällen var stora delar av södra Italien fortfarande mörklagda.

Minst tre personer har dött till följd av det omfattande elavbrottet som troligen orsakats ev ett nedblåst träd.

Foto: reuters
Resan hem till sängen blev lång för många romare. T-banestationernas belysning hade reservkraft och golvet fick duga som bädd i väntan på att strömmen skulle komma tillbaka.

Det största strömavbrottet i Italiens moderna historia har skapat kaos i landet.

Miljontals människor famlar i mörkret, trafikljusen har slutat att fungera och på sjukhusen förlitar man sig på sina reservgenratorer.

Det var vid halvfyratiden på söndagmorgonen som strömmen plötsligt bröts och mörklade i stort sett hela Italien. Under förmiddagen återvände elen till de norra delarna av landet. I söder var det däremot forfarande strömlöst vid elvatiden på söndagskvällen, uppger AP.

Minst tre döda

Minst tre människor uppges ha avlidit som en direkt följd av elavbrottet.

Två äldre kvinnor, 81 och 72 år gamla, ska ha omkommit när de föll ner för trappor i mörkret. En 92 år gammal kvinna dog när ett stearinljus välte och satte eld på hennes kläder.

Troligen orsakades elavbrottet av att ett träd föll ner och kapade den högspänningsledning som förser Italien med el från Schweiz via Frankrike. Det ledde sedan till att ledningarna från Frankrike också kollapsade.

Elavbrott i juni

Italien drabbades senast i juni av stora strömavbrott. Myndigheterna beordrade då också elransonering för första gången på 20 år.

Den direkta orsaken var överbelastning. Sommaren var stekhet och värmen fick miljoner italienare att vrida på luftkonditionering och eldrivna fläktar, med följd att elsystemet klappade ihop.

Italienska experter har vid flera tillfällen varnat för en elkris, eftersom elkonsumtionen i landet ökat betydligt snabbare än tillgången på el.

Tidigare elavbrott

Läs också:

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM