Två omkomna i lägenhetsbränder

Elva förda till sjukhus

NYHETER

På söndagsförmiddagen omkom två personer vid lägenhetsbränder i Stockholmsområdet.

Sammanlagt elva skadade människor fördes till sjukhus.

En person omkom och sju fördes till sjukhus efter en häftig lägenhetsbrand i Vasastan i centrala Stockholm på söndagsförmiddagen.

Det första larmet kom till räddningstjänsten 07:12 på söndagsmorgonen.

– Det var en fullt utvecklad brand i en stor lägenhet i Vasastan. Huset är gammalt och det är trä i både trossbotten och väggar. Branden var på väg att sprida sig till hela huset, säger överbrandmästare Denny Wincent till aftonbladet.se.

– Vi satte in en massiv insats från början och fick branden under kontroll.

Innan dess hade branden spridit sig i trossbotten, bjäklag och väggar, men det började aldrig brinna i någon annan lägenhet.

Sammanlagt var 50 brandmän inblandade i släckningsarbetet.

En person omkom

Räddningstjänsten fick snabbt ut en person som befann sig i den brinnande lägenheten. På sjukhuset dödförklarades den personen men räddningstjänsten har inga uppgifter om hurvida personen var vid liv när den påträffades i lägenheten.

– Vad vi vet så fanns det ingen annan i lägenheten som blev helt utbränd, säger Denny Wincent.

Han har inga uppgifter om den omkomne.

Resten av huset blev rökfyllt och fick utrymmas. 22 personer lämnade sina lägenheter. Sju av dem fördes till sjukhus med rökskador. Det är oklart hur allvarlig deras tillstånd är.

Brand i servicehus

Nästa larm kom 10:22. Även då rörde det sig om en fullt utvecklad brand i en lägenhet. Brand hade brutit ut i ett servicehus i Svedmyra.

Även där omkom den person som befann sig i lägenheten. Fyra skadades och fördes till sjukhus.

I Svedmyra fanns 20 brandmän på plats.

Eftersom servicehuset var en modern byggnad gick det snabbt att få branden under kontroll, enligt räddningstjänstens presstalesman Isvan Hornyak.

Malin Ekmark