Han ska gå 42 km – under vattnet

Nessie enda orosmomentet

Foto: AP
Möter Nessie? Lloyd Scott gör sig redo för att börja resan under vattnet.
NYHETER

Lloyd Scott kan bli den som avslöjar Loch Ness-monstret.

Under två veckor ska han gå ett maratonlopp på botten av den mytomspunna sjön för att samla in pengar till cancerforskning.

Och han gör det inte lätt för sig - de drygt fyra milen ska Scott tillryggalägga klädd i en dykardräkt från förra seklet.

Foto: AP
Välgörenhet Lloyd Scott, 41, var tidigare sjuk i leukemi. Nu samlar han in pengar till förmån för forskning kring cancer.

Den före detta brandmannen Lloyd Scott, 41 år, var förut allvarligt sjuk i leukemi. Efter att han blev botad 1989 har han börjat springa olika maratonlopp för att samla in så mycket pengar som möjligt till cancerforskning.

På söndagen gav han sig ut på ett av sina mest spektakulära lopp. Han ska gå 42 kilometer på botten av Loch Ness klädd i en antik dykardräkt. Scott räknar med att det kommer ta närmare två veckor att nå målet.

Hans enda orosmoment är Nessie, Skottlands mytomspunna sjöodjur.

- Om jag skulle möta Nessie är jag inte säker på vem som skulle bli mest rädd, jag eller monstret, säger han till Sky News.

Scott kommer att avverka sträckan tio meter under vattnet så nära stranden som möjligt i den mörka och grumliga sjön. Ett åttamanna-team kommer följa honom med båt och förse honom med luft via en pump på båten.

- Loch Ness är troligen ett av de värsta vattendragen att försöka göra det här i, vissa delar är väldigt branta och det är vädigt kallt och djupt, säger Scott.

Tidigare i år lyckades Scott ta sig runt London maraton iklädd dykardräkten – på sex dagar.

Åsa Asplid