"Blåögt och naivt, Säpo"

Anna Lindhs make: Hon borde alltid ha skyddats av livvakt

NYHETER

Anna Lindhs make Bo Holmberg kritiserar Säpo för att mordet kunde ske.

- Hon skulle självfallet alltid ha haft en kvinnlig livvakt som gick bakom henne, säger han.

Men Säpos livvaktschef vägrar bemöta kritiken.

- Då får han i så fall föra fram den till mig, säger Margareta Linderoth.

Foto: HANNA TELEMAN
Anna Lindh tackade själv aldrig nej till skydd.

Under valkampanjen inträffade flera incidenter då Anna Lindh talade på torgmöten runt om i landet. Bland annat stördes hennes framträdande av berusade personer eller politiska aktivister.

Och som Aftonbladet kunde avslöja bara någon dag efter mordet hade UD flera gånger slagit larm till Säpo om det bristande personskyddet.

Hätsk kampanj

Men trots att Anna Lindh var en av de mest exponerade personerna i en stundtals väldigt hätsk valkampanj vidhöll Säpo sin ståndpunkt:

- Det finns ingen hotbild mot Anna Lindh.

Hennes make Bo Holmberg har nu återvänt till arbetet som landshövding i Sörmland, och i flera intervjuer de senaste dagarna har han uttryckt sin förvåning över Säpos bedömning som han menar var naiv och blåögd.

- Med tanke på hur samhället ser ut i dag är det klart att Anna skulle ha haft en kvinnlig livvakt som gick bakom henne. Då hade det här inte hänt, säger Bo Holmberg till TV4 Nyheterna.

En av Anna Lindhs närmaste vänner har sagt till Aftonbladet att Anna Lindh var orolig för sin egen säkerhet. Men hon ville inte protestera mot Säpos uppfattning om hotbilden.

Har aldrig tackat nej

Och hon ska aldrig ha avböjt livvakter.

- Hon sa aldrig nej till personligt skydd. När hon eller vi var utomlands hade hon ibland kvinnliga säkerhetsvakter. Vi shoppade tillsammans med dem, hade roligt ihop. Nej, det var inte jobbigt. Man vet ju vilket syftet är, säger Bo Holmberg till Dagens Nyheter.

Säpo har kallat mordet på Anna Lindh för "ett misslyckande" eftersom det var Säpo som ansvarade för utrikesministerns säkerhet.

Men man har inte velat medge att något fel har begåtts, med hänvisning till en pågående utredning.

Vägrar kommentera

Och Margareta Linderoth, chef för Säpos personskydd, vill inte kommentera kritiken från Bo Holmberg.

- Jag har ingen anledning att kommentera kritik som Bo Holmberg uttryckt i media. Då får han i så fall föra fram den till mig, säger hon till Aftonbladet.

Och Bo Holmberg har inte framfört några synpunkter till dig?

-Nej. Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM