Polisens jakt på fler bevis

24-åringens tid i frihet kartläggs minut för minut

1 av 5
Undersöks i detalj Den misstänkte 24-åringen levde i frihet i 14 dagar efter knivattacken på Anna Lindh. Nu gör polisen en nogrann kartläggning av denna tid in i minsta detalj för att kunna binda honom till ett eventuellt brott.
NYHETER

Den misstänkte ministermördaren vilar ut i häktet. Under tiden kartlägger polisen vad han gjorde dagarna kring mordet.

Flera personer kring 24-åringen har i förhör lämnat detaljerade berättelser till polisen.

5 septemberDen 24-årige mannen skrivs ut från den psykiatriska kliniken på Huddinge sjukhus, där han ska ha vårdats en tid för sina psykiska besvär.

9 september24-åringen besöker NK. Han vandrar omkring planlöst på de olika avdelningarna. Han mår inte bra.

10 september24-åringen söker sig till en psykiatrisk klinik, men bedöms vara alltför frisk för att bli inlagd.

På eftermiddagen lämnar utrikesminister Anna Lindh utrikesdepartementet för att gå en shoppingrunda tillsammans med en väninna.

Höjer kniven

Klockan 16.14 störtar en man i munkjacka och keps fram mot Anna Lindh vid Filippa K-butiken på NK-varuhuset. Han höjer en morakniv och hugger ned henne.

- Gud, jag har blivit knivhuggen, utbrister hon.

Kaos bryter ut. Polisen spärrar av platsen och börjar förhöra vittnen. Morakniven hittas slängd i en rulltrappa. Allt fler poliser anländer och jagar gärningsmannen i city. Längs hans flyktväg hittas en keps och en munkjacka.

24-åringen åker hem från innerstan i taxi, vilket han normalt aldrig brukar göra. Han låter klippa sitt hår och eldar upp sin jacka.

11 septemberKlockan 05.29 dödförklaras Anna Lindh på Karolinska sjukhuset. Länskriminalen i Stockholm drar i gång en stor mordutredning.

13 septemberAftonbladet publicerar maskerade bilder på mördaren från övervakningskamerorna på NK.

Första tipsen

Omkring detta datum får polisen det första tipset om 24-åringen. Polisen får veta hans smeknamn, var han bor, att han har psykiska problem och är av jugoslavisk härkomst. Dessutom får polisen veta att han har klippt sig och bränt sin jacka. Tipset bedöms som intressant, men 24-åringen är hittills bara en av flera tänkbara gärningsmän som granskas.

16 septemberEn 35-årig man grips i Solna som misstänkt för mordet. Senare visar det sig att han är helt oskyldig. Bara några hundra meter därifrån gömmer sig 24-åringen hemma hos ett par kompisar.

17 september I flera dagar har 24-åringen bott hos kompisarna i Solna. Men hans psykiska problem har blivit värre. När han får veta att en man gripits för mordet får han panikångest.

Vill till psyket

- Jag vill åka till psyket, säger 24-åringen.

Kompisarna, ett ungt par, ringer polisen. En patrull skjutsar honom till psykakuten på S:t Görans sjukhus och släpper av honom. 24-åringen får träffa vårdpersonalen, men blir aldrig inlagd på sjukhuset. Poliserna åker vidare på nya uppdrag. De har ingen aning om att 24-åringen inom kort ska bli misstänkt för ett ministermord.

23 septemberIndicierna mot den 35-åring som häktats för mordet framstår som allt svagare. Samtidigt har en grupp inom polisen granskat 24-åringen närmare. Han har blivit högaktuell och polisen har genom spaning tagit reda på var han befinner sig och håller honom under uppsikt.

Svar på prover

24 septemberPolisen har fått svar på DNA-prover som binder 24-åringen till mordet.

På förmiddagen grips han i bostaden i södra Stockholm.

Polisens nationella insatsstyrka, utbildad för farliga ingripanden, reser stegar mot fasaden och slår in dörren. Polisens tekniker börjar finkamma lägenheten och säkrar alla spår.

Hans kläder och tillhörigheter tas i beslag.

Samtidigt släpps den 35-åring som suttit häktad.

24-åringen förs till Kronobergshäktet och ett kort, inledande förhör hålls.

ARTIKELN HANDLAR OM