Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Aftonbladets läsare skriver om krisen i psykvården

    Många, många läsare har skrivit till Aftonbladet och berättat om sina egna erfarenheter av psykvården.

    Deras budskap: Gör något - nu!

 

"Det förefaller som att psykvården givit upp. Kan inte de sjuka låsas in och glömmas bort, så ska de inte få någon vård alls."

 

"Det viktigaste tycker jag är att komma ihåg att de som är sjuka lider mer än man kan föreställa sig och det är framför allt för sin egen skull de bör få vård, inte för att samhället ska skyddas, även om den anledningen också förstås är jätteviktig."

 

"Jag dömdes för tre år sedan till sluten rättspsykiatrisk vård för ett grovt våldsbrott. Numera har jag permissioner varje dag men vistas och bor fortfarande på den rättspsykiatriska avdelningen utom när jag har dygnspermissoner, någon gång per vecka. Jag är alltså ute i "samhället" varje dag utan bevakning men vistas på avdelningen morgnar/kvällar och nätter tills jag blir beviljad utskrivning av länsrätten.

Min erfarenhet av den rättspsykiatriska vården är att det är ett hån att kalla den för "vård". Jag är inte det minsta förvånad över det som hände till exempel femåringen samt Anna Lindh, och den uppfattningen delar jag med medpatienter och vårdare på avdelningen."

 

"Vi som jobbade inom psykvården då man började slussa ut patienterna i samhället varnade att det dels skulle bli sämre för dem och dels att sådana här saker kunde hända. Det är oerhört synd om dessa människor som blivit fråntagna de enda tryggheter de hade: personal som förstod deras symtom och sjukdom, och ett ställe som de ansåg som sitt hem. Jag möter dem ofta i öppenvården i dag där de lever ensamma och i misär."

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet