Polisen jagar våldtäktsman

Fyra kvinnor brutalt överfallna - han väntar på dem på natten

1 av 2 | Foto: JEPPE GUSTAVSSON
AVSPÄRRAT Vid tvåtiden natten till i går slog våldtäktsmannen till igen. Nu blev en 40-årig kvinna våldtagen och misshandlad. Polisen spärrade av området i jakten på spår efter mannen.
NYHETER

En brutal våldtäktsman sätter skräck i Finspång.

På bara några veckor har han attackerat fyra kvinnor.

Polisen tror att mannen bor i samhället och varnar nu kvinnor för att gå ut ensamma på natten.

Polisens signalement på våldtäktsmannen

Vid tvåtiden natten till i går slog han till igen. En 40-årig kvinna misshandlades och våldtogs i Nyhemsområdet.

Slår till på natten

Hon blev våldtäktsmannens fjärde offer på tre veckor. Samtliga våldtäkter har inträffat mellan midnatt och klockan tre på natten inom bara några kilometers mellanrum.

- Det handlar om brutala övergrepp. Mannen slår ned kvinnorna, sliter av deras kläder och våldtar dem, säger Jan Staaf, utredningsledare vid polisens våldsrotel i Linköping, till Norrköpings Tidningar.

Serien av våldtäkter inleddes lördagen den 13 september. Med bara några timmars mellanrum våldtogs en 15-åring och en 18-åring. Den tredje attacken ägde rum natten mot i lördags, då en 30-årig kvinna på väg hem från centrala Finspång överfölls och våldtogs på Risingevägen.

Kan bo i Finspång

Offren har lämnat samstämmiga signalement på gärningsmannen. Det och andra vittnesuppgifter gör att polisen utgår ifrån att de jagar en serievåldtäktsman.

Och polisens teori är att mannen bor i Finspång, en kommun med drygt 20 000 invånare.

- En del Finspångsbor har iakttagit en man som stämmer överens med signalementet och som betett sig konstigt på sena tider på dygnet, säger Jan Staaf till NT.

Hoppas få fram DNA

Polisen har gjort en del fynd vid brottsplatserna och genom Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, hoppas man kunna få fram gärningsmannens DNA.

Man är medveten om att utredningen är en kamp mot klockan. Polisen befarar att våldtäktsmannen ska slå till igen och hoppas på fler tips.

- Vi har ett par spaningspatruller på plats i Finspång, mer eller mindre för säkerhets skull. De brott som skett har ju varit under helgerna, då tjejerna är på väg hem efter fester, säger Bo Stegander, vakthavande befäl i Linköping, till Aftonbladet.

"Ta en taxi hem"

Våldtäkterna har skapat rädsla och förstämning i Finspång, och polisen varnar kvinnor för att ge sig ut ensamma på natten.

- Under de här omständigheterna föreslår vi att de går hem några tillsammans eller tar en taxi hem på natten, säger Bo Stegander.

Polisens signalament

Gunnar Svensson