76 patienter dog av överdoser

Tysk läkare avstängd – ”ville befria dem från smärta”

NYHETER

HANNOVER

En kvinnlig läkare i Hannover avstängdes på måndagen från sin tjänst och blir nu föremål för polisutredning sedan 76 av hennes patienter avlidit av överdos av morfin eller andra starka smärtstillande medel.

En talesman för en domstol i den tyska staden sade att kvinnan hävdar att alla patienter varit betydligt sjukare än vad deras journaler visar och att hon velat befria dem från smärta. Den 53-åriga läkaren hävdar att hennes enda misstag är att hon inte dokumenterat ordentligt hur allvarligt sjuka patienterna var.

Åklagarna har grävt upp två av de döda för att låta göra rättsmedicinsk undersökning. Åklagarna hävdar att det ännu inte framkommit något som tyder på att patienterna var svårt sjuka eller låg på sin dödsbädd, inte heller att de lidit av outhärdlig smärta. Det är också oklart om någon av patienterna begärt dödshjälp, sade en talesman får åklagarna.

Dödshjälp är förbjuden i Tyskland. Äldre patienter har dock rätt att kräva starka smärtstillande medel eller att vägra livsuppehållande medicinering.

TT-DPA