Dumma ska inte ha barn

Paulsen rasar över professorns förslag

1 av 2 | Foto: ERIK JEPSEN
KONTROVERSIELL Professor Helmuth Nyborg vill att fler intelligenta ska skaffa barn och att personer med låg intelligens ska betalas för att låta bli.
NYHETER

Mindre begåvade bör avstå från att skaffa barn - och få betalt för det.

Det anser psykologiprofessorn Helmuth Nyborg.

- Det räcker nu. De där tankegångarna hör inte hemma på 2000-talet, säger tiobarnsmamman Marit Paulsen.

Samhället bör uppmuntra intelligenta människor att skaffa barn men avhålla mindre begåvade från att föröka sig. Det anser den välkände danske psykologiprofessorn Helmuth Nyborg vid Århusuniversitetet.

- Jag är medveten om att mitt förslag bryter ett tabu som går mer än ett halvt sekel tillbaka i tiden, till Hitlers ariska rasprogram och det är väldigt kontroversiellt, säger han till AFP.

"Inget nytt"

EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp) som är mamma till tio barn rasar mot hans uttalande.

- Jag trodde att vi var av med dem. Vi hade en mängd av dessa professorer för 200 år sedan. Det är inga tankegångar vi behöver eller vill förnya.

Bakgrunden till uttalandet ska enligt Nyborg vara trenden med ett ökande antal problembarn.

- Det är därför vi har välfärdsstater och skolsystem för att kompensera dessa barn, svarar Marit Paulsen. Jag vet inte ens om det är en ökning eller om dessa barn är mer synliga i dag.

Nyborg drar det dock ett steg längre, enligt norska VG. Obegåvade borde få betalt för att avstå från att skaffa barn.

- Jo tack, det var ju en mer human form av sterilisering. Europa behöver fler barn och föräldrarnas intelligens säger ingenting om barnens. Alla barn har samma värde och vi behöver alla barn vi kan få. Satsa mer pengar på dem i stället, säger Marit Paulsen.

Intelligens ärftligt

Professor Nyborg hävdar enligt TT att intelligensen är ärftlig och är oroad över att människor med låg IQ föder fler barn än högintelligenta.

- Det där är bara kvalificerat skitsnack. Jag tror inte på det och tror inte heller att Nyborg har några bevis utan baserar det på ett lömskt urval.

Marit Paulsen har själv tio barn.

- Vad menar han det skulle säga om mig?

Susanne Nylén