Före detta fotbollsproffs dömd för terrorbrott

Planerade köra en bilbomb in i NATO-bas

NYHETER

Tidigare fotbollsproffset Nizar Trabelsi, 32, dömdes i dag för terrorbrott.

Usama bin Ladin bad honom bli självmordsbombare – och han planerade att köra en bilbomb in i en belgisk NATO-bas.

Nu riskerar han upp till tio års fängelse.

Foto: AP
Nizar Trabelsi

Belgiens största terrorrättegång någonsin är snart över. Och på tisdagen föll domen mot det tidigare fotbollsproffset Nizar Trabelsi.

Den tunisiske medborgaren spelade tidigare proffsfotboll i tyska Wuppertaler SV. Han greps bara två dagar efter den 11 september och i samband med gripandet hittade belgisk anti-terroristpolis material till en mycket stor bomb.

I förhören erkände Nizar Trabelsi att han träffade al-Qaidaledaren Usama bin Ladin i Afghanistan. Terrorledaren bad honom bli självmordsbombare – och han accepterade.

Nizar Trabelsi har erkänt att han planerade att köra en bilbomb in i en amerikansk flygbas – där ett 100-tal personer arbetar – i östra Belgien. Målet var att köra bilen in i basens storkök.

Misstankar fanns tidigt om att Nizar Trabelsi också skulle ha planerat en attack mot den amerikanska ambassaden i Paris. Han har dock konsekvent förnekat detta.

Rättegången har pågått i fyra månader och i dag förklarade domaren Claire de Gryse honom skyldig. Nyhetsbyrån AP rapporterar att Belgien inte har några speciella terroristlagar och att Nizar Trabelsi dömdes för försök att förstöra allmän egendom, olaga vapeninnehav och för att ha ingått i en milisgrupp. Straffet väntas bli upp till tio år i fängelse.

Han är dock långt ifrån den ende misstänkte som nu står inför rätta. Rättegången är en av de största i Belgien någonsin – och ytterligare 22 misstänkta väntar nu på sina domar.

De misstänkta har beskrivits som al-Qaidasympatisörer mjed kopplingar till en rad militanta grupper. Flera av dessa misstänks bland annat ha legat bakom lönnmordet på en afghansk toppmilitär som stred mot talibanerna.

Mattias Lundell