Psykiatriker har undersökt 24-åringen

”Vi rekommenderar sannolikt stor rättspsykiatrisk undersökning”

NYHETER

Den misstänkte mördaren har genomgått en första sinnesundersökning.

Nu ska tingsrätten besluta om 24-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

– Det är väldigt sannolikt att vi rekommenderar det, säger chefsöverläkare Marianne Kristiansson, som leder arbetet, till aftonbladet.se.

Den 24-årige man som misstänks för mordet på Anna Lindh sitter fortsatt bevakad på Kronobergshäktet. I dag fick han dessutom träffa en psykiatriker från rättsmedicinalverkets avdelning på Huddinge sjukhus.

Besöket var en del i den så kallad paragraf 7-undersökning – en liten sinnesundersökning – som Stockholms tingsrätt beslutat att mannen ska genomgå. Det handlar inte om någon omfattande undersökning – läkaren granskar alla tillgängliga handlingar och håller ett samtal med den misstänkte.

Arbetet blir klart inom kort.

– Jag har inte de exakta tiderna, men det här är tidsmässigt ett normalfall. Det handlar om de närmsta dagarna, säger chefsöverläkare Marianne Kristiansson, som leder arbetet på avdelningen.

Tidsmässigt kan det variera och ibland har rätten bråttom. Men 24-åringen är häktad i två veckor, bevisläget är bra och psykiatrikern har egentligen tio dagar på sig.

Får inte dömas till fängelse

Bakgrunden till tingsrätten beslut är att en person som begått ett brott under inverkan av en allvarlig psykisk störning inte får dömas till fängelse.

Bedömningen redovisas för domstolen i ett så kallat paragraf 7-intyg. Och där lämnar läkaren en rekommendation om en stor rättspsykiatrisk undersökning (en så kallad RPU) ska göras eller ej.

– Det är sannolikt att domstolen bestämmer om en rättspsykiatrisk undersökning oavsett vad vi säger. Och det är väldigt sannolikt att vi rekommenderar det, säger Marianne Kristiansson.

– Vid speciella mordfall – och det är ju detta – är det väldigt vanligt att rätten gör så.

Kan pågå fyra veckor

I kväll hade inget paragraf 7-intyg kommit in till Stockholms tingsrätt i Anna Lindh-fallet. Om Stockholms tingsrätt beslutar att 24-åringen ska genomgå den större utredningen avstannar åklagarnas och polisens arbete till en del.

Den misstänkte brukar i så fall läggas in på en rättspsykiatrisk undersökningsenhet under utredningen – som kan pågå i upp till fyra veckor. Om 24-åringen i så fall kommer att läggas in på Huddinge sjukhus vill Marianne Kristiansson inte spekulera i.

– Det beslutar vi då. Vi tar en sak i taget, säger hon.

Rättsmedicinalverket uppger att omkring 1 800 paragraf 7-undersökningar genomförs varje år. I omkring 640 av fallen beslutas om en RPU.

Över 95 procent av dessa bedöms ha någon slags psykisk störning. Men bara hälften av dem har i juridisk mening en så allvarlig störning att de inte kan dömas till fängelse.

Mattias Lundell