"Gamla" vittnen förhörs på nytt

Har förbjudits berätta för någon annan än polisen

1 av 3 | Foto: STEFAN BLADH/SCANPIX
Polisen har hemliga bilder Polisen har mängder av hemliga färgbilder som är av betydligt bättre kvalitet än NK-bilderna. Dessa är tagna längs mördarens flyktväg.
NYHETER

Flera vittnen på mordplatsen förhörs nu på nytt av polisen.

Deras iakttagelser kan bli avgörande pusselbitar mot den mordmisstänkte 24-åringen.

- Jag såg mördaren på bara några meters avstånd, säger ett vittne.

De spontana vittnesmål som lämnades efter överfallet på Anna Lindh på NK den 10 september är de mest värdefulla för polisen. Ett tiotal personer såg gärningsmannen när han attackerade utrikesministern eller flydde från varuhuset. Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen återupptagit förhören med vittnen från mordplatsen, vittnen som redan hörts. Alla som har sett något har förbjudits att berätta om det för någon annan än polisen.

Vittnesmålen är grundläggande i det fortsatta polisarbetet och ger tillsammans med den tekniska bevisningen en klar bild av händelseförloppet. Genom att åter bearbeta vittnesmål och knyta dessa till fynd som gjorts på mordplatsen och i närheten, kan en misstänkt gärningsman eventuellt bindas vid brottet.

- Det är viktigt att höra vittnena igen eftersom nya faktorer kan ha kommit in i bilden. Det kan vara någon egenhet hos gärningsmannen som man inte hade anledning att fråga om tidigare, säger Ingemar Krusell, tidigare kommissarie i Palmegruppen.

Av de vittnen som såg gärningsmannen knivhugga Anna Lindh hade flera en ganska tydlig bild av gärningsmannen. En bild som i flera fall överensstämmer både med polisens signalement och med bilderna av NK-mannen.

Ett av huvudvittnena från mordplatsen sa:

- Jag tyckte att han hade en keps.

Bilder från flyktvägen

Övervakningsbilderna publicerades i maskerad form tre dagar efter knivdådet. Polisen har dessutom mängder av hemliga färgbilder som är av betydligt bättre kvalitet än NK-bilderna. Dessa är tagna längs mördarens flyktväg.

- Med hjälp av video kan vi se hur en person rör sig. Det kan ibland vara mer utpekande än hur en människa ser ut, med tanke på hur man kan förändra sitt utseende, säger en poliskälla.

Efter mordet har polisen genomfört två hemliga rekonstruktioner på NK för att fastställa händelseförloppet. Inom kort kommer en tredje filmad rekonstruktion att genomföras för att ytterligare fastställa alla detaljer.

Polisen förbereder dessutom en videokonfrontation. Vittnena får då titta på en film där den misstänkte mördaren och ytterligare nio personer står på rad tillsammans.

Kan ta tid

Men troligtvis tar det tid innan den kan genomföras.

- Jag har svårt att se att den kan genomföras nu när han rakat av sig håret och ögonbrynen, säger Ingemar Krusell.

Den tekniska bevisningen väger generellt tyngre än vittnesmålen.

- Man ska ha en utseendemässig identifiering av rånaren förutom den tekniska bevisningen. Man ska kunna säga att just den här mannen har varit på den här platsen vid ett speciellt tillfälle, säger Ingemar Krusell.

De 12 viktiga vittnena som kan ha sett mördaren

Lennart Håård