Skinnarmos sista äventyr

Ska segla till Antarktis med Aftonbladets Staffan Heimerson

NYHETER

Nu drar den svenske äventyraren Ola Skinnarmo, 31, ut på nya äventyr.

I spåren efter den legendariske polarforskaren Ernest Shackleton ska han segla till Antarktis.

Med på den strapatsrika seglatsen finns bland annat Aftonbladets Staffan Heimerson, 67.

Äventyraren Ola Skinnarmo och hans kompanjoner inleder den nya resan på fredag. "Det blir den sista stora expeditionen," säger han.

Äventyret börjar på fredag, den 7 november. Då ger sig Ola Skinnarmo och de övriga expeditions-medlemmarna iväg mot Sydamerika.

– Det här gör jag för att jag älskar äventyr och jag har länge fascinerats av Shackleton, säger han.

– Tänk dig själv att se en strand full med pingviner som står och väntar på dig när du ska gå i land. Det är få förunnat att få se.

Men vore det inte skönare att sjunka ner i soffan med en påse chips?

– Sånt blir en plåga för mig i längden. Jag trivs bäst när jag är lite skitig och luktar lite illa och få ta i.

Blir det din sista expedition?

– Det blir den sista stora expeditionen. Ska man se till att det finns fler kottar i skogen som heter Skinnarmo så får man väl vara hemma och vårda familjerelationerna.

Korsa Sydgeorgien

Expeditionen ska segla med 60-fotaren Searcher från Ushuaia i Argentina till Elefantön, vidare till Sydgeorgien, där fyra av deltagarna ska korsa hela ön och ta sig till den nedlagda valfångsstationen Strommnes.

Därefter återvänder de till Sydamerika. Hela äventyret beräknas ta en månad.

Sju personer deltar i expeditionen. Med på Searcher finns bland andra Aftonbladets veteranreporter Staffan Heimerson. Han har tidigare bland annat seglat med Ola Skinnarmo till Grönland.

– Han har absolut skinn på näsan. Stor respekt för Heimerson, jag hoppas jag är en lika glad tupp som han när jag är 67. Han är en förebild för alla pensionärer, säger Ola Skinnarmo.

Fiasko - och triumf

Ernest Shackletons expedition till Sydpolen 1914 blev ett grandiost fiasko – och samtidigt en av polarforskningens största bedrifter.

Målet var att korsa Antarktis från Weddellhavet till McMurdosundet. Men expeditionen nådde inte ens den planerade utgångspunkten innan fartyget Endurance fastnade i packisen.

För att rädda sitt manskap seglade Shackleton i en rundbottnad livbåt de 140 milen till Sydgeorgien. Efter 16 dygn i den öppna jollen på de stormiga haven runt den 50:e breddgraden nådde han land.

– Det var fantastisk bedrift. Det var ju som ett litet babybadkar som guppade omkring på de värsta haven som finns, säger Ola Skinnarmo.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist