Hon hedrar sin son

Titti har gjort ett minnesmärke vid vägkanten där Tobias dog

Foto: tommy mardell
PÅMINNELSE Ljusen brinner till minne av Tobias Gullberg och hans kamrat, som dog här den 22 juli. Fortfarande kan hans mamma Titti komma på sig med att tänka "Nu måste jag ringa Tobias, det var länge sedan vi pratade". "Någon gång förstår man väl... kanske", säger hon.
NYHETER

ÅMÅL/SVANSKOG

Kvällen är svart.

Två ljus fladdrar redan vid trädet.

- Jag brukar gå hit och bara titta. Och undra "varför", säger Titti Gullberg.

Platsen är ett minnesmärke. Här omkom i somras hennes son och hans kompis i en bilolycka.

Tobias Gullberg omkom när han körde av vägen.

Några inramade dikter står vid trädet. Lyktljusen lyser upp den mörka höstkvällen. Vi tänder fler denna allhelgonaafton.

Det är vackert. Men trädets avskalade bark blir en brutal påminnelse.

- De körde på trädet, voltade och hamnade upp och ner i vattnet. Ingen

vet varför de körde av vägen, säger Titti.

Vi är tillbaka till den 22 juli i år. Sommardagen var varm. Titti skulle hälsa på sin svärmor. Men hon ville vänta tills svärmodern fått lunch på ålderdomshemmet, så hon lade sig för att sola.

Bitarna föll på plats

- Jag hörde en bil stanna och steg på grusgången, och försökte få på mig kläderna. Det var två damer som sa att de hade något mycket tråkigt att säga. Jag skrek rätt ut "Tobias!".

Plötsligt föll bitarna på plats. Tobias mobil som var avslagen och tjejkompisen som ringt och frågat efter honom, trots att hon visste att han, 26 år gammal, inte bodde hemma hos mamma.

Ändå ville Titti inte förstå. Ännu i dag har hon svårt att förstå att det har hänt. Tobias pappa dog precis ett år tidigare, Tittis syster en månad efter honom. De hade ännu inte hunnit få gravstenen till pappans grav. I dag står också Tobias namn på den.

"Redan ljus där"

- Innan jag åkte och fick se Tobias åkte jag till olycksplatsen. Då var det redan många blommor och ljus där.

Tobias och hans kamrat hittades tidigt på morgonen av en kvinna som rastade sin hund. Samhället Svanskog är litet och snart visste alla vilka som omkommit.

- Det kändes bra att det redan var blommor där.

I början var Titti vid trädet varje dag. I dag är hon där varje helg.

Svårt att greppa

- Jag tittar på trädet. Jag tittar över vattnet. Och det är hundra "varför?"

Vi huttrar lite. Tragedin är svår att greppa. Men så plötsligt minns Titti dotterns studentexamen i juni. Tobias avskydde att bli fotograferad. Titti försökte få med båda barnen på bild.

- Men han ville inte, vi blev nästan osams!

Vi skrattar åt bilden av den motsträvige sonen. Det var bara när han lyckats dra upp en rejäl fisk som han ville vara med på bild. Sådana kopior har hon fått av en vän till Tobias.

- Det låter hemskt, men man tänker, kunde inte någon annan fått dö? Någon som var gammal och levt klart. Inte någon som hade hela livet framför sig, säger Titti Gullberg.

Alexandra Forslund