Han var besatt av 11 september

24-åringen planerade att mörda - hjälpen kom för sent

NYHETER

KARLSTAD

I flera år försökte 24-åringens föräldrar få sin son under tvångsvård.

Men hjälpen kom för sent. I går åtalades han för mordet på femåriga Sabina i Arvika.

Mordet var planerat till just den 11 september. Knivattacken mot Anna Lindh triggade honom.

- Jag kände mig uppmanad att göra något liknande.

HÄR MÖRDADES SABINA Här är platsen där femåriga Sabina blev mördad. 24-åringen som åtalas för mordet berättar att rösterna i huvudet sa åt honom att mörda.

Den omfattande förundersökningen, som blev offentlig i samband med åtalet, visar att 24-åringens föräldrar i flera års tid försökt få honom att söka hjälp för sina problem.

Han har vårdats från och till sedan sommaren 2002. I augusti 2003 togs han in på en sluten avdelning.

Mamman hade själv ringt till sjukhuset och förklarat att hon inte ville att hennes son går ut ensam. Hon hade också uppfattat honom som självmordsbenägen.

Ändå vistades han på en öppen avdelning den 11 september. 24-åringen uppger att han manipulerat personalen för att få tillåtelse att gå ut.

Datumet speciellt

- Mordet var planerat. Rösterna i hans huvud hade sagt att han skulle framstå som friskare än han var, säger chefsåklagare Peter Claeson.

24-åringens inre röster uppmanade honom att mörda ett barn. Just den 11 september skulle det ske. Datumet hade fått en speciell betydelse för honom sedan terrorattackerna i New York samma datum.

Mordet på Anna Lindh blir den utlösande faktorn. Som en robot går 24-åringen ut från sjukhuset och köper en morakniv. Sedan går han till daghemmet där Sabina blir hans slumpmässiga offer.

- Jag tänkte att jag tar första bästa. Rösterna i mitt huvud sa att jag skulle döda en flicka. För de är mer oskuldsfulla, säger han i förhör.

Ett tiotal hugg

Han hugger ner Sabina med ett tiotal knivhugg.

Men 24-åringens inre röster har inte tystnat. De uppmanar honom att mörda fler barn när han passerar ytterligare ett dagis.

- Men jag lyckas motstå rösterna och vänder och går tillbaka till sjukhuset.

Vid sjukhusentrén söker han upp en toalett för att tvätta av de blodiga händerna. Där står en liten flicka. Rösterna säger åt honom att döda henne också. I sista stund låser hon dörren. Det blir förmodligen hennes räddning.

Sjukhuspersonalen har nu fått ett signalement som stämmer in på 24-åringen. Han grips med blodstänk på byxorna och kniven i fickan.

24-åringen har i förhör spontant också erkänt mordbranden natten den 11 november 2002. Efter att ha sett ett tv-program om Södra Råda kyrka utanför Gullspång bestämde han sig för att bränna ner den. Just datumet var viktigt, 11/11.

Chefsåklagare Peter Claeson har begränsat åtalet till mordet och mordbranden.

Våldsbenägen

Mannen är psykiskt sjuk sedan 18-årsåldern. Han är enligt läkare psykotisk med diagnosen schizofreni.

Han ska också vara extremt våldsbenägen. I hemmet har våldsfilmer, böcker och vapen hittats.

24-åringen befinner sig nu på en sluten avdelning under "rigorös säkerhet", enligt Peter Claeson.

Rättegången börjar på fredag.

Susanne Nylén