Danskar drev iland i Marocko

Kvinna drunknade efter haveri med katamaran i Atlanten

NYHETER

En dansk kvinna drunknade efter en seglingsolycka i Atlanten.

Fyra andra danskar, tre män och en kvinna, räddades på lördagsmorgonen.

Det fanns tre män och två kvinnor ombod på den stora katamaranen som på fredagen drabbades av hårt väder i de hajrika vattnen utanför Marockos kust.

Vågor upp till 20 meter höga hamrade mot båten, som bokstavligen krossades, berättar danska sjöräddningen, sjövärnet.

Hade mobiltelefon

Samtliga fem gick i livflotten sent på fredagskvällen efter fruktlösa försök att rädda katamaranen.

Via mobiltelefon pratade man med danska sjöräddningen och berättade då att man från vågtopparna kunde se ljusen från staden Kentira.

- Vi har kontinuerlig kontakt med danskarna via mobiltelefon och jag måste säga att de klarat detta otroligt bra, sa vakthavande vid den danska sjöräddningen i går kväll till nyhetsbyrån Ritzau.

Danska sjöräddningen SOK räknade då med att marockanska sjöräddningen skulle undsätta besättningen.

Så blev det inte.

Vädret stoppade räddningsoperationen. I stället drev livflotten tidigt i morse iland i Marocko efter en tuff natt till havs.

I flotten fanns bara fyra personer kvar. En kvinna saknades och vad som hänt henne var enligt danska sjöräddningen först oklart.

- Men det är erfaret folk och det kunde ha gått mycket värre. Vi har inte givit upp hoppet om att finna den saknade välbehållen, sa vakthavande vid sjövärnet till Ritzau.

Men sent på lördagskvällen gick man ut med uppgiften att kvinnan drunknat.

Fler seglare drabbades

Ovädret har drabbat fler seglare i östra Atlanten.

Längre norrut, vid Portugals Atlantkust, bröts en fransk segelbåt sönder i stormen på fredagen, rapporterar AFP. En seglare saknades och två andra hittades skadade på en strand nära Aveiro i norra Portugal. Vrakdelar från segelbåten spolades i land nära staden Ilhavo.

De tre seglarna hade lämnat England i den tolv meter långa båten för att delta i en regatta i Portimao i södra Portugal.

Caroline Olsson, TT-Ritzau