Engqvist: Biobankerna endast till för forskning

Socialministern vill hindra polisen från att utnyttja DNA från PKU-registret

NYHETER

STOCKHOLM

Socialminister Lars Engqvist vill inte att polisen ska få tillgång till fler DNA-prov ur sjukvårdens speciella biobanker för att lösa brott.

Lars Engqvist utesluter inte en lagändring, om det skulle krävas för att se till att biobankerna bara används i forskningssyfte.

Socialstyrelsen utreder just nu om Huddinge universitetssjukhus bröt mot lagen när man lämnade ut ett blodprov ur det så kallade PKU-registret till åklagarna i utredningen av mordet på utrikesminister Anna Lindh.

PKU-registret innehåller prover tagna på alla barn som fötts i landet sedan 1975.

Forskning

- Detta register ska enbart och uteslutande användas för forskningsändamål. Det är inget spaningsregister för polisen, och inget register för att lösa andra samhälleliga problem, säger Lars Engqvist till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Han är upprörd över att PKU-registret vid flera tillfällen fungerat som ett DNA-register för polisen, trots att de känsliga uppgifterna enligt biobankslagen bara ska användas för forskning.

Solklart

Även om socialministern enligt Ekot är beredd att skärpa lagen, så anser han inte att det är dagens lagstiftning som brister.

- Nej, det tycker jag inte. Det är alldeles solklart vad det ska användas till och vilka restriktioner som ska gälla, säger Lars Engqvist.

Socialstyrelsens styrelse är djupt oenig om huruvida polisen bör få tillgång till material ur landets biobanker. Flera av ledamöterna är för ett utlämnande, medan generaldirektören Kerstin Wigzell är motståndare.

Landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp), styrelseledamot i Socialstyrelsen, anser att lagen bör ändras så att polisen kan få del av DNA-prov när de utreder mord eller dråp.

TT