Våldtäktsmän och offer allt yngre

”Samhället signalerar att våldtäkt inte är så farligt”

NYHETER

Flera uppmärksammade våldtäktsfall under senare tid har visat att både offer och förövare i många fall är unga, ofta tonåringar.

Statistik som TV4 Nyheterna tagit fram visar en obehaglig trend av gruppvåldtäkter bland unga.

Den oroande trenden med allt yngre våldtäktsmän visar på en mycket kraftig ökning mellan 2001 och 2002. Då fördubblades antalet misstänkta våldtäktsmän som var under 18, enligt TV4 Nyheterna.

I år visar statistik från de tre största städerna i Sverige att många misstänkta våldtäktsmän är yngre än 18: 31 fall i Stockholm, 23 i Göteborg och 21 i Malmö.

Struntar i offren

TV4 har pratat med Olof Risberg på Rädda barnens pojkmottagning. Risberg har behandlat ett 20-tal pojkar som begått sexuella övergrepp:

– De här pojkarna kanske inte var för sig skulle begå ett våldtäktsbrott men i gruppen blir de starka. De identifierar sig med de andra i gruppen och inte alls med offret – offret existerar knappt, säger Risberg till TV4.

Få av anmälningarna leder till åtal. Det är svårt att få fram exakta vittnesmål eftersom både offer och förövare oftast varit berusade vid tillfället.

”Av ett femtontal misstänkta fall som utretts av Citypolisen i Stockholm under det senaste åren har bara ett enda lett till en fällande dom”, skriver TV4 Nyheterna på sin nätsida.

– Det är ett svek, säger Olof Risberg. Samhället signalerar ju att våldtäkt inte är så farligt.

Malin Ekmark