Här räddas de från lyxbåten

Far och son i sjödrama utanför Göteborg

Foto: SÄVE HELIKOPTERDIVISION
Gick på grund Ytbärgaren har just kommit ombord på den grundstötta båten. De två nödställda männen är på väg mot fördäcket för att hissas upp i räddningshelikoptern.
NYHETER

Två män måste räddas med helikopter när de i hårt väder gått på grund vid Nidingen utanför Kungsbacka i går.

Det blåste kraftigt, vågorna var uppemot tre meter höga och det var mörkt.

Här vinschas de nödställda upp från lyxbåten som fortfarande står hårt på grund.

- Vi hade en kilometers sikt, i mörker är det rätt dåligt, säger Andreas Lange, besättningschef på beredskapshelikoptern.

Männen var mycket tacksamma när de räddades.

Men den nyinköpta motorbåten - en Nord West 41:a värd minst ett par miljoner - stod kvar på grundet.

Nyinköpt båt

Männen, far och son i 55- respektive 35-årsåldern, hade just köpt den 14 meter långa motorbåten i Danmark. De var på väg hem till Göteborg när vädret blev alltför svårt.

Då befann de sig nära Nidingen, utanför Kungsbacka. Vinden var sydlig, 10-12 meter i sekunden, det regnade och vågorna var två-tre meter höga.

Fönstren krossades

Plötsligt krossades de främre fönstren på båten av en stor sjö. Navigationsutrustningen slogs ut av vattnet.

De två männen är enligt uppgift sjövana och beslöt att söka nödhamn. De lade om kursen rakt in mot land för att gå fria från rev och grund, men det var svårt att navigera och båten gick snett in mot grundet i de kraftiga vågorna. Männen tappade orienteringen.

"Skärrade"

- De var rätt skärrade när de slog larm, säger Stig Svensson på Sjöräddningscentralen.

Men Sjöräddningen fick hjälp att lokalisera de nödställda. Anders Melin i Göteborgs ornitologiska förening befann sig på fågelstationen på Nidingen och såg grundstötningen. Han ringde Sjöräddningen som då fick rätt position.

När de två männen slog larm till Sjöräddningscentralen var klockan 16.16. Två båtar från Sjöräddningssällskapet larmades ut, från Bua och Hovås. Första båt var framme mindre än en timme senare. Då stod båten kraftigt på revet västsydväst om Nidingens hamninlopp. Men räddningsbåtarna kunde inte komma intill eftersom båten stod illa till. Enda chansen blev att sända ut helikopter från flottiljen på Säve flygplats. Där fick man larmet 17.30.

- Vädret var så pass att vi kunde jobba, med vissa problem, säger Andreas Lange på beredskapshelikoptern.

Långt upp på revet

18.04 var helikoptern i väg och 18.27 var de på plats vid haveristen.

Båten låg då långt uppe på revet utanför Nidingen. På grund av vinden måste männen ta sig till fördäck innan de kunde vinschas upp med hjälp av ytbärgare. Vid 19-tiden sattes de välbehållna iland på Säve flygplats.

Lena Olsson