USA-helikopter nedskjuten

15 amerikanska soldater dödades

1 av 3 | Foto: ap
Skadade och döda bärs bort på bår efter robotattacken. Minst femton amerikanska soldater dödades och ett 20-tal skadades. I bakgrunden syns den förstörda helikoptern.
NYHETER

Några bybor jublade när den stora helikopter kraschade och började brinna.

Ombord fanns ett 30-tal soldater på permission.

Nedskjutningen är det värsta bakslag som drabbat USA sedan ockupationen inleddes för sex månader sedan.

Det blev en svart söndag för USA:s trupper i Irak.

Efter en vecka full av oroligheter kulminerade striderna i morse.

I tre separata attacker dödades minst 16 amerikanska soldater. Dessutom dödades två civila amerikaner i en attack mot en bilkonvoj i Falluja.

Klockan åtta i morse svensk tid sköts en amerikansk helikopter ner strax utanför oroshärden Falluja drygt sex mil väster om Bagdad.

Ombord fanns ett 30-tal soldater på väg till Bagdad, där de skulle rest vidare på permission.

Irakiska vittnen rapporterar att två robotar avfyrades mot helikoptern, som träffades av den ena och sedan störtade ner på en åker.

- 15 soldater dödades i kraschen och 21 personer har skadats, säger en militärtalesman till nyhetsbyrån AP.

Bybor jublade

Bybor berättar att man sett den tunga Chinook-helikoptern träffas och börja brinna.

- Det var någon som sköt från en palmlund ungefär 500 meter från nedslagsplatsen, säger 21-åriga Thaer Ali från byn Hasi utanför Falluja till AP.

Andra bybor jublade.

- Amerikanerna är svin och mänsklighetens fiender. Vi ska fira att den här helikoptern störtade, säger veteodlaren Saadoun Jaralla till AFP.

Beslagtog film

Minst ett halvdussin räddningshelikoptrar kom snabbt till platsen och räddningsarbetet pågick ännu två timmar senare, uppger AP.

Soldater spärrade av platsen för journalister. Man krävde också att pressfotografer skulle överlämna filmen i kameran, uppger Reuters.

Helikoptern var en av två Chinook på väg från en amerikansk militärbas till flygplatsen i Bagdad, där soldaterna skulle rest vidare.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för attentatet.

- Helikoptern sköts ner av ett okänt vapen, säger en talesman för den amerikanska militären till AP.

Enligt amerikanska tidningen Washington Posts nätupplaga kan roboten ha varit en värmesökande rysk SA-7, även kallad Strela, ett vanligt vapen i Saddams armé.

Strax efter nedskjutningen rapporterades att ytterligare minst en amerikansk soldat dödats i ett sprängattentat i en förort till Bagdad strax efter midnatt.

I morse angreps också en amerikansk konvoj på marken utanför Falluja. På kvällen bekräftades att två civila amerikaner dog i attacken.

USA-belöning för vapen

Attentaten i dag är de senaste i en lång rad blodiga attacker mot amerikanska mål i Irak.

Hittills har minst 138 amerikanska soldater dödats. Enligt en irakisk människorättsorganisation har samma öde drabbat minst 7.800 civila irakier sedan i mars.

Tidigare har rapporterats att mängder av vapen, bland annat bärbara luftvärnsrobotar, är på driven i Irak. USA har utfäst en stående belöning på 500 dollar till den som lämnar in ett robotvapen.

Bush tappar stöd

USA:s president George W Bush tappar samtidigt i stöd på hemmaplan.

I ett tal på lördagen försäkrade han att USA inte kommer att dra sig ut ur Irak.

- Vi kommer inte att vila förrän Irak är säkert, sade Bush bland annat.

Hans uppfattning delas av allt färre amerikaner. Enligt en undersökning som publicerades i dag i tidningen Washington Post är 51 procent missnöjda med hur Bush hanterat situationen i Irak.

62 procent tycker att antalet amerikanska förluster nu är alldeles för högt.

Mer information följer.

Åsa Asplid, Caroline Olsson