Katarina, 18: Vem som helst kunde titta på våra mest privata stunder

Foto: LOTTE FERNVALL
”kände mig hjälplös” Plötsligt låg Katarinas och Fredriks privata sexbilder på nätet. Hur de hamnade där vet inte Katarina. – Jag kände en otrolig hjälplöshet, säger hon. Till slut lyckades de få bort fotona från sajten – men då var skadan redan skedd. Många kan ha laddat ner bilderna och kan när som helst lägga ut dem igen.
NYHETER

Katarina och hennes pojkvän tog privata sexbilder – men någon stal dem ur deras hårddisk och lade ut dem på nätet.

På bilderna hade Katarina inte ens fyllt 18 år.

Fredrik och Katarina, båda 18 år, tog sexbilder hemma.

Plötsligt låg de ute på nätet – enkelt för vem som helst att ladda hem.

– Jag kände en otrolig hjälplöshet, säger Katarina.

För något år sedan tog Fredrik och Katarina egna erotiska bilder med digitalkamera och sparade dem i sin dator. De tyckte att det kändes tryggt att slippa framkalla i fotoaffär.

– Att någon skulle ta bilderna kändes så otroligt att vi inte tänkte på det, säger Fredrik.

”Känns lite skämmigt”

För någon månad sedan upptäckte de via bekanta att bilderna låg ute på en sajt ihop med andra sexbilder. Någon hade tagit dem från deras hårddisk.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Bara för att man tar bilder hemma vill man inte att vem som helst ska studera ens mest privata stunder, säger Katarina.

– Samtidigt känns det lite skämmigt, som att jag får skylla mig själv för att jag ”ställde upp” på bilderna. Men egentligen vet jag att det inte är så.

Fredrik kände sig i sin tur skyldig eftersom han hade tagit de flesta bilderna. Alltihop slet på deras relation. Både ville ha bort bilderna genast. De hörde av sig till ansvariga för sajten.

– Men de på sajten vägrade att ta på sig ansvar, och vi bemöttes hånfullt, säger paret.

De vände sig också till polisen. De fick veta att polisen varken hade tid eller resurser för att göra något.

Kan läggas ut igen

Till slut togs bilderna bort. Men det är egentligen till liten hjälp: många kan redan ha laddat hem fotona och kan när som helst lägga ut dem igen.

– Det finns fortfarande ett obehag långt nere i magen. Jag kan inte se en enda bild på internet utan att undra om den är ditlagd frivilligt, säger Katarina.

Hur känner ni nu i efterhand?

– Det är tråkigt att inte folk respekterar vår önskan att inte bli någon porrattraktion. Vi gjorde vad många unga anser är en harmlös spännande sak, men ångrar det väldigt mycket, säger Fredrik.

– Och att vi trodde så gott om andra, säger Katarina.

Fredrik och Katarina heter något annat i verkligheten.

Cecilia Gustavsson