Privata bilder stjäls på nätet

Nättjuvar plundrar hemdatorer på nakenbilder av unga flickor

NYHETER

Nakenbilder på hundratals svenska tonårstjejer finns på internet – utan att de själva vet om det.

Bilderna kan ha laddats ner direkt från deras egna datorer.

– Har man väl kommit in i systemet är det kört, säger Mats Albinsson, internetanalytiker på Rädda Barnens hotline.

Foto: sven-olof englund
”polisanmäl sajterna” Flera sajter på internet har specialiserat sig på privata nakenbilder. – Upptäcker man bilder på sig själv bör man polisanmäla det eller höra av sig till oss, säger Mats Albinsson, internetanalytiker på Rädda Barnen.

Det finns flera sajter på internet som specialiserat sig på privata nakenbilder.

Många av tjejerna som finns med på dessa bilder är inte medvetna om att de har publicerats.

Ändå kan bilderna ha laddats ner direkt från deras egna datorer. Många delar nämligen med sig av känsliga bilder och dokument – utan att veta om det.

Det handlar om så kallade peer-to-peer-program som Kazaa och Direct Connect. Program som används för att ladda hem musik, filmer, spel och program.

Användaren avgör själv hur mycket de vill dela med sig av. Men kan man inte programmet ordentligt är det lätt att göra fel och av misstag dela med sig av hela sin hårddisk.

Laddar hem allt på datorn

– Det innebär att folk kan ladda hem allt som finns i ens dator. Det handlar om okunskap. Tyvärr är det inte olagligt att ladda hem bilderna eftersom användaren själv delar med sig av dem, säger Mats Albinsson.

– Däremot är det olagligt att publicera bilderna utan tjejernas medgivande. Det är brott mot personuppgiftslagen, fortsätter han.

Det finns också exempel på hackers som gör intrång i datorer genom att använda sig av virus som öppnar ett säkerhetshål i datorn.

– Men det är olagligt och betydligt krångligare än att hitta någon som har gjort ett misstag, säger Mats Albinsson.

Drygt 300 tjejer drabbade

Han uppskattar att drygt 300 svenska tjejer är drabbade.

– Fortfarande är det vanligast att ex-pojkvänner lägger ut bilderna, men det finns också exempel där bilderna laddas ner utan att användaren vet om det, säger Mats Albinsson.

– Tyvärr är det så att om bilderna kommer ut på internet är det kört. Då är det omöjligt att få bort alla kopior. Upptäcker man bilder på sig själv bör man polisanmäla det eller höra av sig till oss, säger Mats Albinsson.

Nils Olauson

ARTIKELN HANDLAR OM