Ingen lösning på lokförarkonflikten

Strejkledningen: Vi är beredda att hålla ut

NYHETER

MALMÖ

Den första helgen av lokförarstrejken fortlöpte utan några kännbara störningar på tågtrafiken. Men helgresenärerna lär få vänja sig vid inställda avgångar, för någon lösning på konflikten mellan Svensk Lokförarförening (SLFF) och Almega är inte i sikte.

Trots att söndagen är en betydligt större resdag än lördagen ställde inte lokförarstrejken till några större bekymmer för resenärerna. Under söndagen hade SJ 25 inställda avgångar, vilket var något färre än under lördagen. Dessutom var ett antal av Skånetrafikens avgångar med Pågatåg och Öresundståg inställda.

-Det har inte varit några större problem i dag heller. Det är aldrig bra med inställda avgångar, men det har gått förhållandevis smärtfritt, säger Björn Wadén på SJ:s pressjour till TT.

Strid om kollektivavtal

Helgens två strejkdagar var de första av de totalt 20 som det lagts varsel om från SLFF. Om helgstrejkerna fortsätter enligt planerna kommer de att sträcka sig över jul- och nyårshelgen fram till den 11 januari. Men frågan är hur stor chans SLFF:s medlemmar har att nå sitt mångåriga mål att teckna kollektivavtal med arbetsgivarparten Almega när resenärerna knappt märker av strejkåtgärderna.

-Vi har ju prövat flera olika varianter tidigare. Vi måste ju få uppmärksamhet och föra ut våra frågor till allmänheten. Det här är ett billigt sätt att ta en konflikt. Det kostar inte så mycket pengar och vi har ingen stor guldgruva att ösa ur. Vi måste göra det som är mest effektivt, säger Per-Erik Halt, vice ordförande i SLFF.

Almega anser att det inte går att ha två olika kollektivavtal och olika anställningsvillkor för personer med samma yrke inom ett företag och är inte heller denna gång villiga att sätta sig vid förhandlingsbordet med SLFF. Efter den första strejkhelgen finns ingen lösning i sikte.

”Beredda att hålla ut”

- SLFF får ta på sig ansvaret för den här strejken. Vi tycker vi tar ett stort ansvar genom att säga nej till ett eget kollektivavtal för SLFF. Skulle vi teckna egna kollektivavtal med utbrytargrupper då skulle vi ha ett scenario där det aldrig blev arbetsfred för tågbranschen. Då skulle vi ha ett läge med inställda tåg och konflikter hela tiden, säger Harriet Lövén, chefsförhandlare på Almega.

Hur ser du på att strejken riskerar fortsätta över helgerna?

-Det är beklagligt för tredje man och för företaget, men SLFF får ta på sig det ansvaret. De vet att de inte kommer att nå sitt syfte, ändå vidtar de de här åtgärderna, säger Harriet Lövén.

Nästa strejkdag är planerad till den 9 november.

-Vi är beredda att hålla ut. Varslet fram till trettonhelgen ligger kvar. Så ser det ut i dag. Men vi kommer att göra en utvärdering efter varje helg, säger Per-Erik Halt.

Magnus Stattin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM