Europas största bordell-mamma

600 prostituerade sålde sex för henne

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
Inför rätta Här förs Margaret MacDonald in till sin rättgång av fransk polis. Bordellmamman dömdes till fyra år i fängelse och 1,3 miljoner kronor i böter.
NYHETER

För sina vänner och sin familj var hon en chic, välutbildad och framgångsrik internationell affärskvinna som talade åtta språk och hade gått i klosterskola som barn.

I själva verket var hon Europas största kvinnliga hallick, drottning i ett nätverk av 538 kvinnliga och 56 manliga prostituerade.

På sin födelsedag i torsdags dömdes brittiskan Margaret MacDonald, 44, till fyra års fängelse i Paris.

"Madam Margaret" kallas hon i de brittiska tidningarna.

Margaret MacDonald levde ett dubbelliv.

Med sin gedigna medelklassbakgrund, fina utbildningar och godhjärtade föräldrar hade hon alla möjligheter här i världen.

Hon hade läshuvud, sinne för siffror och spåddes en lysande framtid.

Styrde med järnhand

Det ordnade hon förvisso - men i en helt annan bransch än hennes föräldrar, mamma Tilly, lärare, och pappa John, före detta sergeant i brittiska flygvapnet, hoppades och in i det sista vägrade tro.

Margaret MacDonald styrde med järnhand, en dator och ett antal mobiltelefoner ett av de största nätverken av prostituerade i Europa. Hon greps den 9 maj i år utanför det hotell, Tivoli, i Paris, där hon brukade bo några dagar varje månad.

Det var här hon intervjuade nya flickor - allt från unga modeller till hemmafruar.

Men hon hade inte bara prostituerade i Frankrike, utan även i Italien, Grekland, Tyskland, Storbritannien, USA, Israel och Sydafrika.

Totalt ingick 538 kvinnor och 56 unga män i den stora prostitutionsfirman.

Margaret MacDonald, en kort mörkhårig kvinna med bruna ögon, klädd i exklusiva kläder och dyrbara guldsmycken - var spindeln i nätet.

Bokades via internet

"Kontoret" bar hon med sig i väskan på sina ständiga resor mellan hotellet i Paris, sina hus i Milano, Aten och andra huvudstäder i Europa.

Annonser för hennes eskortservice var - pinsamt nog för den ansedda tidningen - införda i Herald Tribune. Foton på kvinnorna och männen skickades via internet och bokningarna skedde via mobiltelefonerna eller datorn.

Med två universitetsexamina och en gedigen affärsutbildning i bagaget visste hon hur hon skulle sköta verksamheten.

Hennes språkkunskaper - hon talar förutom engelska även utmärkt franska, spanska, tyska, grekiska, italienska, japanska och arabiska - underlättade kontakterna med kunderna.

Kunderna - bland dem höga chefer inom flera stora europeiska företag - betalade ett standardpris på motsvarande 9 000 kronor i timmen.

Tog 40 procent

Av dessa pengar tog Margaret MacDonald 40 procent, pengar som hon bland annat satte in på ett bankkonto på ön Jersey.

Hur mycket hon tjänat på verksamheten är det ingen som vet - enligt chefen för polisens sedlighetsrotel i Paris handlar det om "enorma summor".

Själv uppgav Margaret MacDonald under rättegången att hon tjänat ungefär 200 000 kronor i månaden - skattefritt. Nu väntar ett fyraårigt fängelsestraff och drygt 1,3 miljoner i böter.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM