Rekordhögt elpris i vinter

Spara tusenlappar - välj rätt bolag och avtal

NYHETER

Varning för rekordhöga priser även i vinter.

Men det går att gardera sig.

Se över elkostnaderna och spara tusenlappar.

Foto: HANS-ÅKE SANDBERG
på jakt efter billig el Det finns ett 80-tal rikstäckande elbolag att välja mellan. Priserna varierar mycket. Ingemar Olofsson kan minska elkostnaden för sin villa i Söderhamn genom ett aktivt val.

Fjolårets skyhöga elpriser ser ut att komma i repris. Liksom förra året är nivån alldeles för låg i de nordiska vattenmagasinen. Ungefär hälften av Sveriges elenergi kommer från vattenkraft, enligt elbolagens branschorganisation Svensk energi.

- Elpriset beror till största delen på hur mycket vattenkraft vi har. Det finns en risk för höga priser även i vinter, säger Per-Olof Granström, vice vd på Svensk energi.

Enligt Roger Fredriksson, energianalytiker och rådgivare, beror de höga elpriserna inte enbart på vattenbristen.

Pengar att spara

- Bolagen har redan tagit ut prishöjning på tolv öre de senaste 13 månaderna. Det motsvarar fem extrema torrår på raken, säger han.

- Det finns ingen anledning för bolagen att sluta höja priserna. Det kommer de att fortsätta med så länge de kan tjäna mer pengar.

Som elköpare har man möjlighet att påverka sina elkostnader och därigenom gardera sig mot prishöjningar. Det handlar om att välja rätt leverantör och rätt avtal. I dag finns det ett 80-tal rikstäckande elbolag att välja mellan. Priserna kan variera mycket.

- Genom att välja rätt bolag kan man som villaägare minska sin årliga elkostnad med mellan 2 500 och 5 000 kronor, säger Roger Fredriksson.

Men även för dem som bor i lägenhet finns det pengar att spara.

"Vänta till rätt läge"

- Där går det att minska kostnaderna med ungefär 600 kronor på ett år. För många människor är det viktiga hundralappar som skulle kunna användas till annat än el, säger Roger Fredriksson.

De tre vanligaste typerna av avtal är rörligt pris, fast pris och tillsvidarepris. Det rörliga avtalet följer priset på elbörsen. Tillsvidarepriset får man om man inte väljer bolag - det är ofta även dyrast. Genom att binda sig till ett fast elpris kan man behålla låga kostnader även om priset på elmarknaden stiger.

- Det är viktigt att vänta tills det är rätt läge. Allra bäst är det att köpa el en regnig vecka i maj efter en snörik vinter. Då är priserna låga, säger Roger Fredriksson.

Annacarin Falk