Spanien stänger gräns mot Gibraltar

Rädsla för magsjuke- epidemi efter att lyxkryssaren Aurora lagt till

När kryssningsfartyget Aurora lagt till i Gibraltar stängde spanska myndigheter gränsen i förebyggande syfte.
NYHETER

Spanien stängde gränsen till Gibraltar på måndagen sedan kryssningsfartyget Aurora lagt till vid den brittiska kolonin.

Det är första gången sedan 1969 och det ledde omedelbart till hårda verbala utfall från brittiskt håll.

-Vi hoppas naturligtvis att det snart är över, men detta är en förebyggande åtgärd eftersom viruset är mycket smittsamt, sade en talesman för hälsodepartementet till AFP.

- Det är en grov överreaktion som jag tror grundar sig mer på politik än på förnuftig omsorg om den allmänna hälsan i Spanien, sade Gibraltars regeringschef Peter Caruana till BBC.

Orsakade långa köer

Utrikesdepartementets talesman i London lät förstå att man ser allvarligt på det inträffade och diskuterar saken med spanska regeringen.

Det bildades långa köer av bilar och fotgängare på spanska sidan om gränsen - tusentals spanjorer pendlar dagligen till sina jobb på den brittiska ön.

Hälsominister Ana Pastor åkte till gränsen för att försöka över vaka att de passagerare ombord på fartyget som släpps i land verkligen bara är de som är friska.

Gibraltar bevakar passagen mellan Medelhavet och Atlanten och har varit i brittisk ägo sedan 1713 men utgör fortfarande ett tvisteämne mellan Madrid och London. Först 1985 öppnades gränsen för fria resor mellan spanska fastlandet och den brittiska kolonin.

TT