Minst 200 befaras döda efter skyfallen

Flera utländska turister bland offren

NYHETER

JAKARTA

Plötsliga våldsamma översvämningar på Sumatra i Indonesien tros på måndagen ha dödat minst 200 människor, däribland flera utländska turister.

Karta: Dino Stén

Efter flera dagars skyfall störtade vattenmassor natten till måndagen fram genom Gunung Leuser, en av örikets största nationalparker. Det mesta i vattnets väg slets i bitar eller spolades iväg, däribland hus i trä och betong som hyrs ut till ryggsäcksturister för motsvarande någon tia natten. De hus som inte spolades iväg stod på måndagen under upp till tio meter vatten.

- De flesta av de döda sov inne i hus som var för svagt byggda. De husen bara försvann med människorna inuti, sade Sofyan Tan, chef för Bukit Lawang Cottages.

- Vattnet är nu ungefär tio meter djupt. Allt jag ser är vatten och lera, sade han i telefon till Reuters.

De flesta av dödsoffren var indoneser, men bland de identifierade fanns också turister från Nederländerna, Schweiz, Singapore, Tyskland och Österrike.

- Vi letar efter fler kroppar och överlevande. Enligt invånares information saknas hundratals människor, sade räddningsarbetaren Djonny Sitorus, och tillade att en del områden inte gick att nå eftersom broar spolats bort.

Regnsäsongen i Indonesien börjar nu i november och varar till april. Översvämningar har drabbat norra Sumatra tidigare, och många miljöorganisationer skyller dem på alltför flitig skogsavverkning.

Turister kommer till Gunung Leuser från hela världen för att bland annat se orangutanger och ägna sig åt forsränning.

TT