Hovrätten friar män från gruppövergrepp

NYHETER

STOCKHOLM

Svea Hovrätt fastställde tingsrättens dom och frikände därmed fyra unga män från misstankarna om grovt sexuellt övergrepp mot en kvinna i hennes hem i Tumba.

En av männen frias i brist på bevis på att han haft sexuellt umgänge med kvinnan.

Övriga tre åtalade män har erkänt att de haft sexuellt umgänge med kvinnan. Men för att dömas för grovt sexuellt utnyttjande ska offret ha befunnit sig i hjälplöst tillstånd på grund av kraftig berusning eller narkotikapåverkan.

Hovrätten anser att så var fallet, eftersom prover visade att kvinnans alkoholhalt varit över två promille samt att hon rökt cannabis.

Däremot anses männen inte ha kunnat inse att hon befann sig i hjälplöst tillstånd, skriver hovrätten i domskälen. Bland annat ska kvinnan ha rört sig obehindrat i lägenheten under natten och svarat adekvat på tilltal. Hon är också nästan 15 år äldre än männen och de ska därför ha uppfattat henne som mer livserfaren.

Det var i mitten av februari som männen befann sig i kvinnans lägenhet och hade sexuellt umgänge med henne. På hennes lakan har polisen funnit 59 spermafläckar från sex olika män. Kvinnan hade träffat tre av männen på en restaurang och fått skjuts hem. Hon har sagt att hon inte minns något annat än fragment från natten, vilket gjorde att hon trodde sig ha blivit drogat. Det har dock inte gått att bevisa.

TT