Finansministern vill beskatta EU-pensioner

NYHETER

BRYSSEL/STOCKHOLM

Finansminister Bosse Ringholm vill att EU-parlamentarikernas extra pensioner beskattas.

Fyra ledamöter deltar i det förmånliga men kritiserade pensionssystemet.

-Det är solklart att man ska beskatta pensioner. Om Riksskatteverket behöver vägledning får de väl ringa till finansdepartementet, säger Bosse Ringholm till TT.

EU-parlamentarikerna har möjlighet att frivilligt avsätta omkring 8000 kronor i en särskild fond som förvaltas i Luxemburg. Pengarna tas från de skattefria ersättningar som ledamöterna får för kontor och assistenter. EU-parlamentet bidrar dessutom med en dubbelt så stor summa.

Resultat blir att parlamentarikerna kan ta ut en extra pension på 22000 kronor i månaden från att de fyllt 60 år, om de suttit i två mandatperioder.

Oklarhet råder

Det råder enligt Riksskatteverket (RSV) oklarhet om utbetalningarna kan beskattas. Övriga svenskar som har privata pensionsförsäkringar måste däremot betala skatt när de plockar ut pengarna.

Bjarne Sjökvist, rättschef på RSV, uppger att man behöver vägledning från finansdepartementet för att avgöra om man ska beskatta EU-parlamentarikernas förmåner i detta fall. Enligt honom så är det oklart om det handlar om regelrätta pensioner eller till exempel kapitalförsäkringar.

Av de 22 svenska EU-parlamentarikerna har, enligt SVT:s Rapport, fyra utnyttjat EU-parlamentets förmånliga erbjudande att spara till en extra pension. De är de två miljöpartisterna Per Gahrton och Inger Schörling samt centerpartisten Karl-Erik Olsson och socialdemokraten Maj-Britt Theorin. Hennes fem partikamrater i parlamentet har avstått från den extra pensionen och anser att den inte är ''försvarbar''.

Gahrton uppger att han redan inför förra valet till EU-parlamentet 1999 redovisade för väljarna att han var med i det frivilliga pensionssystemet. Miljöpartisten säger i ett pressmeddelande att han tagit för givet att pensionen beskattas i Sverige och tvivlar på påståendet om att den inte skulle vara skattepliktig.

Kritiserats tidigare

EU-parlamentarikers frivilliga pensioner har fått kritik flera gånger tidigare. Orsaken är att EU-parlamentet använder skattemedel för att dryga ut ledamöternas pensioner.

EU:s revisionsrätt påpekade 1999 att systemet inte har stöd i EU:s fördrag och uppmanade parlamentet att göra något åt det. Kritiken väntas upprepas när rättens årsrapport presenteras om två veckor.

Parlamentets kostnader för ledamöternas frivilliga pensionssystem uppgick förra året till 72 miljoner kronor.

De parlamentariker som vill kan lämna systemet och få tillbaka den del som de betalt in under årens lopp. Så gjorde moderaten Per Stenmarck för flera år sedan.

-Jag ansåg att systemet inte var försvarbart, säger han.

Lars Larsson/TT Peter Wallberg/TT