"Norden tillhåll för terrorister"

NYHETER

KÖPENHAMN

Danmark och övriga Skandinavien har med sina liberala invandringslagar blivit tillhåll för extremislamistiska grupper som al-Qaida.

Här kan de organisera och finansiera terror, sade en känd terrorexpert på måndagen.

– Danmark har varit en säker tillflyktsort för ett antal terroristgrupper. Det är ett oomtvistligt faktum, sade den Singaporebaserade forskaren Rohan Gunaratna på en konferens i Köpenhamn i säkerhetstjänsten PET:s (Politiets Efterretningstjeneste) regi.

Bas för al-Qaida

PET-chefen Lars Findsen erkände att Danmark är en attraktiv bas för terrornätverk som al-Qaida, men är inte vidare rädd för att terroristerna ska slå till i just Danmark.

–Risken för terroristhandlingar mot danska intressen i Danmark är relativt liten. Det betyder dock inte att det inte finns någon risk och att den risken inte kommer att öka under de kommande åren.

Fokus mot flera

Gunaratna, som informerat om al-Qaida i USA:s kongress och FN, sade att den mytomspunne al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin visserligen är avgörande som utlösare av terrorhandlingar, men också att det är ett ''stort misstag'' av USA och andra västländer att fokusera bara på al-Qaida.

Efter talibanernas fall i Afghanistan har al-Qaida krympt från cirka 4000 medlemmar till färre än 1000, enligt Gunaratna. ''Nyckelspelarna'' de kommande fem åren är grupper baserade i Algeriet, Tunisien och Marocko.

– I dag är al-Qaida oförmöget att utföra attacker med massdöd mot storskaliga mål i Västeuropa, Nordamerika, Australien och Nya Zeeland. Ett antal grupper som fick sin utbildning och finansiering från al-Qaida har ställt sig i al-Qaidas skor, sade Gunaratna.

TT