Här är fyra som kan ta över

NYHETER

Uppslutningen bakom Margot Wallström som fortsatt EU-kommissionär är enorm.

Men det finns fler kandidater.

- Carl Bildt och Bengt Westerberg, säger Lars Leijonborg.

Enligt insatta källor hade de borgerliga partiledarna och dåvarande statsminister Ingvar Carlsson ett muntligt avtal. Det var ett "gentlemens agreement" som gick ut på att varannan EU-kommissionär ska komma från de borgerliga partierna, varannan från socialdemokraterna.

Det struntade Göran Persson i.

När socialdemokraten Anita Gradin skulle ersättas blev det socialdemokraten Margot Wallström som tog över den mäktiga kommissionärsposten.

- Redan då hävdade vi att det bör bli en borgerlig EU-kommissionär. Det vore naturligt med en borgerlig kommissionär nu, säger Lars Leijonborg.

Han nämner Bildt och Westerberg. Men också Margot Wallström.

- Hon är utmärkt i den rollen. Jag anser att Perssons kritik av henne är felaktig, hon har överträffat allas förväntningar.

Men det finns många tänkbara efterträdare. Aftonbladet har med hjälp av insatta politiska källor vaskat fram fyra heta namn.

Men vägen till en ny EU-kommissionär är lång. Och socialdemokraternas statssekreterare Lars Danielsson menar att Göran Persson ännu ej tagit ställning i frågan.

- Jag känner honom så pass väl att jag vet att han inte tar ställning i detta förrän han behöver. Och det är i juni nästa år, säger Danielsson till Aftonbladet.

Leif Pagrotsky

Mona Sahlin

Carl Bildt

Bengt Westerberg

Så utses EU-kommissionärer

Claes Petersson

ARTIKELN HANDLAR OM