Konshistoriker gick från Sverige till Rom

Ralf: Det har varit en härlig promenad!

1 av 2 | Foto: ÅKE MALM
GICK 142 MIL Ralf Edenheim gick i heliga Birgittas fotspår - till Rom.
NYHETER

konsthistoriker och antikvarie, som just avslutat en promenad till fots genom Europa från Sverige till Rom, 142 mil på 55 dagar

Ett ögonblick

- Jag hade länge tänkt på att jag ville gå i den heliga Birgittas fotspår. Den 1 september lämnade jag Sverige och tog båten till Lübeck. Det var visserligen fel för Birgitta åkte till Stralsund, men dit går det inga färjor i dag.

Som en pilgrim i Birgittas fotspår alltså?

- Nja, i första hand gillar jag att promenera. Sedan råkade mina planer sammanfalla med Birgittajubileet. Och det har varit en verkligt härlig promenad! Ganska snart blir man varse hur folk i alla tider har tyckt om att göra det vackert omkring sig. Till och med när man går ut på en alpäng är det till stora delar en terräng människan skapat.

Finaste minnet?

- När jag i fem timmar segade mig upp i Alperna från Österrike och gick in i ett moln på 1 800 meters höjd. Jag fortsatte i iskalla vindar upp till 2 500 meter och där började det äntligen gå utför på andra sidan passet. Efter en timmes promenad kom jag ut ur molnet och hade Dolomiterna framför mig i solen. Det var så underbart vackert att jag blev riktigt rörd.

Inga pauser längs vägen?

- Jo, jag tog mig en vecka i Venedig tillsammans med min hustru.

Så hon har inte fått vara med på promenaden då?

- Nej, jag ville gå alldeles ensam. Man hinner tänka så mycket då, och uppleva så mycket när man vandrar längs vanliga små vägar.

Och nu i Rom?

- En konsthistorikers dröm. Just nu tänker jag på om någon antikvarie skulle kunna vara så djärv att han återställer den himmelsblå originalfärgen på de monumentala palatsen. Tänk dig Quirinalpalatset ljusblått!

Till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

- Att lyckligt få komma hem till Motala igen i lugn och ro.

Åke Malm