Hon vågar surfa över Stilla havet

Resan från Peru till Tahiti tog tre månader

NYHETER

Fransyskan Raphaela Le Gouvello dansar av glädje över att vara framme på Tahiti.

Resan dit tog 89 dygn och 7 timmar - på en vindsurfingbräda.

Foto: PRESSENS BILD
Äntligen framme Fransyskan Raphaela Le Gouvello jublar över att vara framme på Tahiti efter att ha vindsurfat i tre månader över Stilla havet.

I början av augusti lämnade veterinären Raphaela Le Gouvello Perus huvudstad Lima och satte kursen rakt västerut. Hon följde samma rutt som Thor Heyerdahl tog 1947 med balsaflotten Kon-Tiki.

Har följebåt

Hon hade visserligen en följebåt, men den fick inte komma närmare än 200 meter för att resan skulle klassas som en ensamsegling.

Först i går, under den sista sjömilen in till Tahiti, fick Raphaela Le Gouvello sällskap.

Mängder av småbåtar följde henne till stranden och väl i land fick hon en drottnings mottagande.

Stod sju timmar dagligen

Hon var mentalt och fysiskt utmattad efter nära tre månader på Stilla havet, där hon utstod kyla, sjösjuka och det ständiga hotet från hajar.

- Det är underbart att vara framme och det har varit ett fantastiskt mottagande, säger hon till BBC News.

Sju timmar varje dag stod hon på den knappt 8 meter långa specialdesignade vindsurfingbrädan. Den är bland annat utrustad med solceller för att generera el, satellitnavigering och en automatisk luftkudde som vänder brädan rätt om den kapsejsar.

Hon har klarat Atlanten

Raphaela Le Gouvello har tidigare surfat över Atlanten och Medelhavet, men seglatsen över det öde Stilla havet var den värsta utmaningen hittills.

Och hon har hittills bara kommit halvvägs på sin strapatsrika resa. Nästa år planerar hon att fortsätta västerut, via Nya Kaledonien till norra Australien.

Gunnar Svensson