Hjördis, 89, ska rädda ekonomin

Kommunen vill sänka värmen för de gamla

NYHETER

Hjördis Svensson, 89, myser i sin trivsamma lägenhet på Borgmästarens servicehus i Växjö.

Men hon har fått lite att fundera över. Hur hon ska hjälpa till att spara energi till exempel.

– Värmen vill jag ju inte dra ner på, och ljust vill jag allt ha.

Nej, Hjördis kan inte riktigt komma på hur just hennes sparinsatser skulle se ut. Samtidigt drar hon gärna sitt strå till stacken nu när Växjö kommun gått ut med ett upprop för bättre energihushållning.

De skenande kostnaderna för el, vatten och värme måste bromsas och alla i den offentliga sektorn bör ställa upp. Det manar de två socialdemokraterna Carl-Olof Bengtsson, kommunalråd, och Elsa Jönsson, ordförande i kommunens fastighetsbolag. De enheter – skolor, dagis, äldreboenden med flera – som sparar bäst kan räkna med någon form av belöning.

– Det finns massor av sätt att spara: sänka värmen, duscha snabbare, använda ugnens eftervärme till exempel, säger Elsa Jönsson.

Ni utlovar en belöning, det låter trevligt – hur har ni tänkt?

– Meningen är att varje enskild institution som visar ett sparresultat får del av de insparade pengarna. Så vinsten är att de helt enkelt får mer resurser över till verksamheten.

22 grader

På Borgmästargården bor cirka 60 pensionärer i egna lägenheter. Inomhustemperaturen är drygt 22 grader och något slöseri med duschvatten förekommer inte. Kan Hjördis intyga.

– Vi brukar duscha så där en gång i veckan, så inte går det åt särskilt mycket vatten.

Värmen?

– Sitter man stilla för det mesta så får det inte kännas för kallt.

Hjördis har filttofflor och en nätt ylleväst över klänningen. Mer tycker hon inte att hon ska behöva bylta på sig.

– Många äldre behöver faktiskt lite högre rumstemperatur med tanke på att de rör sig väldigt lite, säger vårdbiträdet Helen Edberg.

Hänger tvätten

Hon och kollegorna på servicehuset har redan diskuterat var man kan snåla utan att de boende förlorar i bekvämlighet och trivsel.

– Visst finns det en hel del att göra – som att hålla igen med torktumlaren till exempel, den drar ju grymt mycket ström. Så vi hänger tvätten i stället. Likaså försöker vi tänka på att släcka onödiga lampor.

– Alla idéer är bra – bara våra pensionärer inte kommer i kläm.

Ebba von Essen