"Rättning i ledet på s dagordning"

Olle Sahlström: Kvinnorna särskilt drabbade

NYHETER

Nu står rättning i ledet på socialdemokraternas dagordning.

När interna konflikter härjar åker framförallt kvinnor ut i kylan.

Det anser Olle Sahlström, ombudsman, rättviseutredare och idédebattör på LO, vars ledning nu tar ifrån honom hans uppdrag.

- Du får vara med så länge du håller dig inom åsiktsskaklarna, säger Olle Sahlström till aftonbladet.se.

- Det finns en närmast monstruös förtroendeklyfta mellan LO-ledningen och medlemmarna.

Olle Sahlström har varit ledare för projektet LO Idédebatt som LO-ledningen nu lägger ner.

Projektet inleddes när LO:s rättviseutredning 1996 visade att det fanns ett behov i organisationen av diskussion om arbetarrörelsens värderingar.

Olle Sahlström anser att arbetarrörelsens ledning känner att de börjar tappa greppet om väljarna.

- Det gäller inte en enskild fråga utan många, jämställdheten, europapolitiken, demokratin, välfärden. Så nu står rättning i ledet på dagordningen.

Det ska ske genom tätare samverkan mellan socialdemokraternas två ben, fackföreningsrörelsen och partiet.

- Jag påstår att det är odemokratiskt och förnedrande för de medlemmar i LO som har en annan partibok än den socialdemokratiska.

Flera ledande socialdemokratiska kvinnor som visat självständighet har fallit för det som Olle Sahlström betecknar som en strypt debatt.

Margareta Winberg som var en radikal röst i regeringen för jämställdhet får lämna de politiska uppdragen.

Margot Wallström riskerar att av med jobbet som EU-kommissionär efter att offentligt ha uttalat kritik mot regeringen sätt att sköta europapolitiken. Mona Sahlin är kvar men stukad jämfört med tidigare, anser Olle Sahlström.

- Margareta Winberg, Margot Wallström, Mona Sahlin, alla har de på ett eller annat sätt slagit huvudet i den patriarkala väggen. De har slagit i hårt, säger han.

I tidskriften Arenas senaste nummer har han skrivit en artikel, "Den döde patriarken" där han ger flera exempel på socialdemokratiska organisationers agerande som drabbat kvinnor:

”Kvinnor kastas ut i kylan av arbetarekommunen i Gävle och Boden. SSU-ungdomar hotas och skräms till lydnad i Borlänge. På stadskansliet i Göteborg grasserar grabbighet, stängs kvinnor ute från informella beslutsrum, alla fingrar pekar mot kommunstyrelsens ordförande. Partidistriktets ordförande är arrogant, sade en kvinna från Norrbotten – och blev av med sina förtroendeuppdrag.”

När hans eget projekt nu blir nedlagt är det ett exempel på nära samarbete mellan LO och det socialdemokratiska partiet. Ett samarbete han tycker är förkastligt.

- De har fattat beslutet över våra huvuden. Det innebär en tuktning av åsiktsrabatten, säger han.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM