Svenska Ulrika skjuten av israelisk militär

NYHETER

Svenskan Ulrika Andersson,25, från Göteborg träffades på tisdagsförmiddagen av en gummikula som avlossats av israeliska soldater i det palestinska flyktinglägret Balata utanför Nablus på Västbanken.

Ulrika Andersson tillhör en grupp från International Solidarity Movement (ISM), som kommit till lägret för att hjälpa palestinska bönder skörda oliver och skydda civilbefolkningen genom sin närvaro. Ytterligare tre svenskar och en amerikan ingår i gruppen.

Ulrika och två till från gruppen stod tillsammans med några palestinska barn när hon träffades av en gummikula.

- Vi stod fullt synliga och hade just varit framme och pratat med soldaterna, säger hon till Aftonbladet Webbradio. Då sköt de mot oss.

Ulrika träffades på nyckelbenet, och klarade sig utan allvarligare skador.

Israeliska soldater håller på att spärra av flyktinglägret, säger Ulrika, och gruppen från ISM kan därför inte ta sig ut till olivfälten som planerat. Man kommer därför att gå ut på gatorna i lägret och dokumentera vad som händer.

Israeliska soldater har skjutit mot lägret hela dagen, säger Ulrika Andersson, förutom gummikulor också tårgas, ljudbomber och skarpa skott. Enligt ISM:s uppgifter har nio palestinier skadats.

Anna Hjalmarsson

ARTIKELN HANDLAR OM