Rätten: Männen kan ha trott att hon ville ha sex

NYHETER

Kvinnan var redlöst berusad.

Männen hade sex med henne i flera timmar.

Men enligt hovrätten är det inte säkert att männen förstod att hon inte ville ha samlag.

Därför frias de från grovt sexuellt utnyttjande.

Foto: PETER KNOPP
De fyra männen frikändes De hävdar att den 35-åriga kvinnan var aktiv och tog initiativ när de hade sex med henne. Mannen med portfölj i förgrunden är männens advokat.

I februari i år tackar den 35-åriga tvåbarnsmamman i Tumba ja till skjuts hem.

I flera timmar har sedan olika män samlag med henne i hennes lägenhet. Polisen har hittat 59 spermafläckar från sex olika män på lakanen.

Kvinnan var redlöst berusad med runt två promille i blodet. Hon har sagt att hon "inte kunde tänka klart".

Erkänner samlag

Fyra män åtalades för grovt sexuellt utnyttjande. Tre män har erkänt att de haft samlag med kvinnan, men sagt att hon var med på det.

Huddinge tingsrätt friade dem. I går fastställde Svea hovrätt domen.

I domen står: "Att ha samlag med någon som befinner sig i ett hjälplöst tillstånd på det sätt som kvinnan gjort den aktuella natten är att betrakta som otillbörligt utnyttjande."

Men hovrätten anser inte att det är säkert att männen förstått att kvinnan inte ville ha samlag med dem. Enligt männen var hon sexuellt aktiv och tog även initiativ.

Ny lag förbereds

Justitieminister Thomas Bodström förbereder en ny sexualbrottslag. Han uttalar sig inte om det enskilda fallet, men om sexualmål i allmänhet.

Kan den som har en viss kvinnosyn, och därför missuppfattar om kvinnan vill ha sex eller inte, bli frikänd lättare?

- Jag kan säga så här: regelverket för domstolarna finns redan, men det följs inte alltid. Det som är problemet i vissa fall är attityderna. Till exempel synen på om en kraftigt berusad kvinna verkligen skulle vilja ha sex med ett stort antal personer. Detta är inget som behöver vänta på en ny lag.

Thomas Bodström poängterar att domarna ska se till att inget oviktigt dras in i målet. Och att offrets målsägarbiträde måste påpeka när försvarsadvokaterna ställer kränkande frågor.

Vad vill du säga till de flickor som tvekar att anmäla sexbrott av rädsla för att inte bli trodda?

- Att det är oerhört viktigt att de anmäler. De ska kräva ett målsägandebiträde som hjälper dem med alla frågor. De kan också vända sig till kvinnojourer och brottsofferjourer för att få hjälp. Och de ska inte behöva svara på frågor som inte har med saken att göra.

Hur gör en vettig karl?

Kammaråklagare Karolina Olsson är besviken:

- Hovrätten har missat en viktig sak - att bedöma uppsåtet hos var och en av männen. Någon kanske har tänkt "wow, hon är helt väck!" I stället har man bedömt alla ihop, det är olyckligt. Man borde ha dragit resonemanget: "Vad gör en vettig karl som kommer in i en lägenhet där flera har sex med en berusad kvinna med spermafläckar i håret? Jo, han undrar hur hon mår."

Det är inte klart om domen kommer att blir överklagad till Högsta domstolen.

Cecilia Gustavsson