Spiderman kräver rätt till barnen

Pappor demonstrerar i London

Foto: AP
Frånskilda pappan David Chicks aktion har samlat stora folksamlingar vid den 37 meter höga byggnadskranen vid turistmålet Tower Bridge i London.
NYHETER

En utklädd pappa har delat London i två läger.

Han sitter i en kran mitt i turiststråket och kräver ökad rätt för frånskilda fäder.

Bakom aktionen står bland annat frånskilda kändispappan Bob Geldof.

Det var i fredags som David Chick drog på sig dräkten och klättrade upp i en 37 meter hög byggnadskranen vid turistmålet Tower Bridge i centrala London.

Med stora plakat och banderoller kräver han större rätt för ensamma pappor.

Demonstrationen är en protest mot hur pappor behandlas vid skilsmässor och Chick kräver att pappor får ökad rätt till vårdnaden om barnen.

Demonstrationen har träffat en öm punkt och väckt stor sympati hos många män.

Frånskilda pappor samlas nedanför kranen för att hylla Chick och polisen har stängt av hela bron, med stora trafikproblem som följd.

Bland papporna nedanför pyr missnöjet.

Män som säger sig inte ha träffat sina barn på flera år samlas för att ge sitt stöd.

- Hatten av för honom, säger Charlie Harrison, 45 och frånskild tvåbarnsfar.

Han är mycket kritisk till brittisk lag, som i dag ger modern vårdnaden i fyra av fem skilsmässor.

- Rättsprocessen är som en rituell förödmjukning. Man dras inför rätta och plockas in på bara skinnet. Något måste göras. Både föräldrar och barn plågas idag, men ingen bryr sig om att lyssna, säger Harrison, som hävdar att han inte fått träffa sin tolvåriga dotter på två år.

Polisen hotar med upp till 10.000 pund i böter per dygn, motsvarande drygt 130.000 svenska kronor.

Protesten kallas också farlig för den allmänna säkerheten, dels för att Chick kan trilla ner men också för att folksamlingen utgör ett stort trafikhinder.

David Chicks krav stöds bland annat av den brittiska pappa-organisationen Fathers 4 justice, som fått frånskilda rockstjärnan Bob Geldof i supporterskaran

Geldof har ställt sig på de ensamma pappornas sida efter sin egen mycket uppmärksammade vårdnadsstrid med förra partnern Paula Yates. Paret fick tre barn och Yates avled senare av en överdos år 2000.

Organisationen har tidigare protesterat för pappornas rättigheter. Förra året genomförde 200 män utklädda till jultomtar en sittdemonstration på en statlig juridisk myndighet.

För en månad sedan demonstrerade två medlemmar genom att klättra på fasaden till Högsta domstolen i London.

Caroline Olsson