Kungen till attack mot alla rykten

Kungaparet planerar stämma tyska skvallertidningar

1 av 2 | Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
UPPRÖRDA Skandalpressens uppgifter om aborter, skilsmässor och nya män har gjort kungafamiljen upprörd.
NYHETER

BERLIN

Kungaparet förklarar krig mot den tyska skandalpressen.

Nu anlitar familjen en stjärnadvokat som granskar om det går att stämma tidningarna.

- Vi ska se om de juridiskt får publicera vad som helst, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Aftonbladet kan i dag avslöja att kungafamiljen går till hård attack mot den tyska skvallerpressen. De har anlitat Matthias Prinz, en ansedd advokat som i flera år har representerat furstefamiljen i Monaco.

- Vi har bett honom om hjälp. Hela kungafamiljen har tröttnat på de falska skriverierna i tysk press, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

En krigsförklaring

Att kungaparet vänder sig till Matthias Prinz är en ren krigsförklaring mot de tyska skvallerblaskorna.

Stjärnadvokaten granskar nu allt som skrivits om familjen de senaste tolv veckorna. Prinz har redan hittat ett 40-tal artiklar som han klandrar.

- De svenska prinsessorna tog över prinsessan Dianas plats på löpsedlarna när hon gick bort, säger en tysk journalist till Aftonbladet.

Veckotidningarna säljer miljontals tidningar där bilder på prinsessorna och drottningen publiceras på omslagen. Det våldsamma intresset har resulterat i en mängd påhittade artiklar.

-Det är helt klart att vi konstruerar en del saker. Det kommer hela tiden in fina bilder på Victoria och Daniel, men vi har ju ingen text till dem. Och ringer vi till hovet i Stockholm säger de bara "inga kommentarer", berättar Peter Viktor Kulig, chefredaktör på skvallertidningen "7 Tage".

Han har redan fått flera klagomål från hovets nya advokat och berättar att förlagshusen som granskas ska samla sina jurister för att gå till motangrepp.

- Vi möts i nästa vecka för att lägga fram en gemensam strategi, säger Kulig.

Men hovet kommer att ta strid. Tidningarnas uppgifter om aborter, skilsmässor och nya män har under lång tid gjort kungafamiljen upprörd.

- Kungaparet vill undersöka hur mycket felaktigheter och spekulationer som juridiskt egentligen får förekomma, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

En fruktad advokat

Om det svenska hovet beslutar sig för att stämma de tyska tidningarna finns goda chanser att lyckas. Advokaten Matthias Prinz är en fruktad man hos skvallerpressen.

På uppdrag av prinsessan Caroline av Monaco har han drivit flera framgångsrika rättsprocesser mot tyska medier. 1999 fick han bland annat igenom ett rekordskadestånd. En tidning som publicerat en fiktiv intervju med Caroline tvingades att betala nästan en miljon kronor till prinsessan.

Artiklarna som hovet rasar mot

Behöver inte delta i rätten

Daniel Nyhlén, Asbjørn Svarstad