EU delar inte Perssons syn

Wallström het kandidat till ett toppjobb i Bryssel

NYHETER

Uppgifterna om att Margot Wallström kanske inte får fortsätta väcker förvåning i Bryssel.

Där ses hon som en av de mest givna kandidaterna till ett av toppjobben i den nya EU-kommissionen som utses nästa år.

Foto: URBAN ANDERSSON
hon kan bli vice ordförande Margot Wallström sedd genom statsminister Göran Perssons glasögon. I Bryssel ses hon som en given kandidat till ett toppjobb i nästa kommission och man chockas av uppgifterna om att hon inte ska få fortsätta som kommissionär.

Vid ankomsten till Bryssel 1999 sågs Margot Wallström som en modern, ung och handlingskraftig politiker med förmåga att väcka nytt liv både i den insomnade miljöpolitiken och i den skandaldrabbade EU-kommissionen.

Sedan dess har det mesta gått uppåt. I dag rankas Wallström som ett av de starkaste namnen i EU-kommissionen.

Lyckades med ny lag

På miljöområdet har hon också lyckats med mycket av det hon företagit sig. En ny miljölagstiftning och den färska kemikaliestrategin har hennes avtryck.

Sånt inger respekt.

Därtill är läget i EU-byråkratin mycket gynnsamt för Wallström. Av dagens 20 kommissionärer väntas minst 17 lämna sina poster nästa sommar.

Rutin ger toppjobb

I ett läge då de flesta kommissionärer är nya bjuder traditionen att de rutinerade får dela på de inflytelserika toppjobben.

Posten som ordförande är öppen - men brukar gå till medelålders män från något av EU:s kärnländer.

Mycket talar för att nästa ordförande hämtas från något av de stora länderna Frankrike, Tyskland eller Spanien, eftersom de stora förlorar en av dagens två kommissionärer 2004.

I det sammanhanget ges troligen en kandidat från ett litet, relativt färskt land som Sverige inte en chans.

Annorlunda är det med posterna som vice ordförande. Där ses Wallström av många som en het kandidat. Men det förutsätter, förstås, att hon får Göran Perssons förtroende att fortsätta.

De kan få stanna

De är på väg ut

TIDIGARE ARTIKLAR:

Jonas Lindgren