Får inte jobb - är för kort

Scania säger nej till 151 cm långa Johanna

1 av 2 | Foto: MATHS BOGREN
"DET VAR INTE KUL ATT HÖRA" Johanna har sökt jobb flera gånger på Scania. Båda gångerna har de sagt nej med hänvisning till hennes längd.
NYHETER

Johanna Nilsson är 20 år och vill ha jobb. Men - hon är för kort för Scania i Oskarshamn. Hennes 151 centimeter räckte inte.

- Om det varit en man tror jag inte att han fått höra att han var för kort, säger hon.

Hon anmälde Scania till JämO.

- Jag har aldrig hört talas om att det finns uttalade gränser för längd på Scania. Jag vet att här jobbar personer som är runt 155, 160 centimeter, säger Joakim Rylin, styrelsemedlem i verkstadsklubben och gruppordförande för monteringen.

Hon är för kort

I februari var Johanna på jobbintervju och rundvandring, och företaget skulle höra av sig. Men det gjorde de aldrig. När hon frågade fick hon höra att hon var för kort.

Johanna känner till andra korta tjejer som jobbar på Scania och blev besviken.

- Det var inte kul att höra. Jag vet så väl att det är alla typer av folk som jobbar där.

Men så ringde Scania igen i september. Då gällde det jobb på en annan linje.

Dagen efter ringde personalavdelningen. Hälsokontrollen var inte godkänd - hon var för kort.

Anmäler Scania

Nu anmälde Johanna Scania till jämställdhetsombudsmannen.

I monteringen arbetar cirka 750 personer, av dem är cirka 20 procent kvinnor, enligt verkstadsklubben.

Tillförordnade personalchefen Lars Björk har inte hunnit sätta sig in i fallet, men säger att Scania inte har fasta regler om längd.

- Vi gör en helhetsbedömning av personens fysiska förmåga och möjlighet att klara av jobben. Det kan vara en kort person, en lång eller en normal.

I september stämde JämO Volvo personvagnar inför Arbetsdomstolen - av samma skäl. Företaget nekade en kvinna jobb på grund av hennes längd. Volvo personvagnar kräver att de sökande ska vara högst 195 och minst 163 cm långa. Kvinnan är kortare.

Lena Olsson