Svinmat blir glass och barnmat

Vassle från Skånemejerier säljs till livsmedelsindustrin

NYHETER

Skånemejerier har hittat ett nytt och mer lönsamt användningsområde för all den vassle man får vid osttillverkningen i Hörby och Kristianstad.

I stället för svinfoder skall vasslen bli barnmat.

Det går åt tio liter mjölk till att göra ett kilo ost. Över blir nio liter vassle.

Enligt Bo Åkerberg, platschef i Hörby, har årsproduktionen av ost de senaste fem-sex åren pendlat mellan 4 700 och 5 000 ton.

Tidigare ill svin

Hittills har vasslen sålts till självkostnadspris till svinuppfödare runt om i Skåne. Men framöver ska den transporteras i tankbilar till ysteriet i Kristianstad. Där ska vasslet från de båda mejerierna förädlas till vassleprotein och säljas vidare.

- Vassleproteinet innehåller höga näringsvärden och kommer till användning inom livsmedelsindustrin, exempelvis till barnmat och glass, säger Bo Åkerberg till Sydsvenskan.

Det kan också användas som kosttillskott av muskelbyggare, i godis och i yoghurt.

Modersmjölksersättning

- Vi har ett avtal med Arla Foods om att sälja cirka 140 miljoner kilo vassle dit om året, säger informationschef Lotta Törner på Skånemejerier till Sydsvenskan.

Hos Arla Foods kommer vassleproteinet att förädlas ytterligare ett steg och bland annat användas i modersmjölksersättning.

Vassle har ett högt näringsvärde men en bitter smak. Därför har det varit svårt att använda vassle i mat.

Mer lönsamt

Men forskare har löst problemet och Lotta Törner tror att man bara befinner sig i början av en utveckling och att vasslen i framtiden kan få ytterligare användningsområden.

- Det har inte varit särskilt lönsamt för oss att bara avyttra vasslen som djurfoder, säger Lotta Törner. Det är en bättre affär att tillverka vassleprotein för Arla Foods räkning.

Johan Kristensen

ARTIKELN HANDLAR OM