Anitra Steen i bråk med Stockholms universitet

”Enormt kränkt” av diskussioner om jäv på grund av förhållandet med Persson

NYHETER

Vid årsskiftet avgår Anitra Steen som ordförande i Stockholms universitet.

Vid tisdagskvällens styrelsemöte hamnade hon i en het ordväxling om hennes eventuella jäv, och lämnade hastigt lokalerna.

Anitra Steen, också vd i Systembolaget, hade på onsdagen inte tid att tala med TT. Men hon låter via sin pressekreterare Björn Rydberg hälsa att hon lämnar ordförandeposten den 31 december i år.

– Hennes sexåriga förordnande går ut då, säger Rydberg.

Rydberg säger att styrelsemötet, enligt Steen, inte har något med avgången att göra.

Men flera personer TT talat med uppger att en mycket het diskussion uppstod vid mötet. Ämnet var Anitra Steens eventuella jävsituation i fråga om rekrytering av ny rektor, på grund av förhållandet med statsminister Göran Persson.

''Enormt kränkt''

Sammanträdet avslutades med att Steen hotade att avgå med omedelbar verkan, varefter hon omgående lämnade lokalerna.

– Det var en ordväxling som blev ganska intensiv, det fanns en spänning i luften. Det var ingen tvekan om att Anitra var upprörd, i bemärkelse att hon var illa berörd av frågan, säger professor Stefan Nordlund.

TT: Och sedan hotade alltså Anitra Steen med att avgå?

– Ja, man kan tolka det så, säger Nordlund.

Shakti Slawomirska, studeranderepresentant i styrelsen, har en bild av att Anitra Steen blev mycket, mycket upprörd.

-Hon började i högt och affekterat tonläge säga att hon var enormt kränkt, kände sig förnedrad av frågan och undrade i fall frågeställaren inte hade förtroende för henne som ordförande, säger Slawomirska till TT.

– Sedan sade hon att hon skulle ringa utbildningsdepartementet i morgon (onsdag) och avgå med omedelbar verkan, fortsätter hon.

Någon avskedsansökan hade dock på onsdagen inte nått departementet.

Shakti Slawomirska säger att den som tog upp saken - professor Kerstin Dahlbäck - var korrekt och formell. Slawomirska är förundrad över Anitra Steens reaktion.

– Hon måste väl ha tänkt på att den här frågan kan komma upp.

Inte förankrad

Stefan Nordlund, däremot, är förvånad över att jävfrågan alls kom upp på styrelsemötet. Den var inte förankrad bland övriga ledamöter, säger han.

– Och så här centrala frågor brukar förankras i förväg, säger Nordlund.

Eventuellt jäv har flera gånger tidigare diskuterats sedan Steens och Perssons förhållande blev känt. Steen är som vd i Systembolaget, och ordförande för Stockholms universitetet - menar många - starkt beroende av regeringens, vars chef är Göran Persson, mått och steg.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM