Enormt gasmoln på väg mot jorden

Solens kraftigaste utbrott någonsin kan störa mobiler och elnät

NYHETER

Forskarna trodde att solen var på väg att lugna ned sig.

Men i går kom det kraftigaste utbrott som någonsin uppmätts.

Nu är ett gasmoln åter på väg mot jorden – och kan störa mobiler och elnät.

De senaste veckorna har solen varit inne i en mycket våldsam fas. Sådana perioder kommer med jämna mellanrum och den senaste perioden har nu varat i tio dagar.

Ett stort antal kraftiga utbrott har uppmätts på solens yta. De mäts på en skala och forskarna ger dem beteckningen X1.

I går kom utbrottet – det kraftigaste som någonsin uppmätts.

– Jag tror att den senaste veckan kommer att gå till historien som en av de mest dramatiska perioderna av solaktivitet i modern tid, säger Paal Brekke, som leder övervakningen av solen på Solar Heliospheric Observatory, till BBC.

Strömavbrott

Det märks främst genom att ovanligt många så kallade solfläckar bildats på solens yta. Det innebär kraftiga utbrott, enorma gasmoln och magnetstormar. Och i sin tur bekymmer här på jorden.

Några av effekterna har redan märkts. De gasmoln som bildas försvinner ut i rymden och en del av dem når jorden. När detta sker kan det leda till störningar i mobilen och på GPS-system.

Elnätet kan också ha påverkats. Sydkraft misstänker att solmagnetisk störning för en vecka sedan orsakade ett timslångt strömavbrott i Malmö. Då slogs elen ut i stora delar av staden och som mest drabbades 50 000 hushåll:

I så fall är det första gången som solen slår ut elen i Sverige. Men det är ett känt fenomen. Den 16 augusti 1989 uppmättes den förra rekordnoteringen för utbrott på solen och för en kort period slogs elnätet ut i stora delar av Kanada.

Följ solstormarna

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM