Microsoft till attack mot virusspridare

Utfärdar belöning på nära fyra miljoner för information om Sobig och Blaster

NYHETER

Nu attackerar Microsoft virusskaparna.

Företaget erbjuder närmare fyra miljoner kronor till den som avslöjar vem som tog fram virusen Sobig och Blaster.

Och företaget har satt undan ytterligare 35 miljoner i tipspengar.

Virusskaparna har länge krigat mot Microsoft. Många viruskoder innehåller förolämpningar mot företaget och dess ägare Bill Gates. Och virusen slår vanligtvis bara mot operativsystemet Windows.

Nu kommer Microsofts kontring. Företaget meddelade i dag att man utfäst en belöning på 500 000 dollar – drygt 3,9 miljoner kronor – till den som avslöjar personerna bakom två av tidernas mest spridda virus.

Smittade miljontals datorer

Sobig och Blaster smittade miljontals datorer tidigare i år. Microsoft tvingades också stänga ned en av sina uppdateringssajter strax före att ett av virusen skulle angripa tjänsten och internettrafiken påverkades påtagligt i augusti.

Nu ger Microsoft 25 000 dollar till den som ger tips som leder till att den eller de som skapat något av virusen grips och döms. Dessutom har företaget öronmärkt ytterligare drygt 35,4 miljoner kronor till framtida tipspengar.

Utredare vid FBI:s rotel för cyberbrott har lyckats spåra tre av de sex Blastervarianterna. Men den ansvarige för den ursprungliga varianten är fortfarande på fri fot.

Kan slå ut elkraftverk och sjukhus

Virushotet bedöms som mycket allvarligt och vissa länder har tidigare drabbats mycket svårt. Bland annat har hela bankomattjänster slagits ut och stora delar av länders internettrafik gått ned. Enligt nyhetsbyrån Reuters varnar säkerhetsexperter för att kommande virus kan slå ut elkraftverk, sjukhus och annan livsviktig infrastruktur.

– Det här handlar inte bara om internetbrott, cyberbrott eller virtuella brott. Det här är riktiga brott och de skadar många människor, säger Brad Smith i Microsoftledningen.

Mattias Lundell