Fråga om jäv fick Steen att rasa

Lämnade universitetets styrelsemötet i protest

NYHETER

Anitra Steen fick frågan om hon skulle kunna befinna sig i en jävsituation eftersom hon är sambo med statsminister Göran Persson.

Anitra Steen blev arg, röt till, hotade att avgå med omedelbar verkan och lämnade möteslokalen.

Foto: HANNA TELEMAN
SÅG RÖTT Anitra Steen lämnade mötet med universitetsstyrelsen i Stockholm i vredesmod. Orsak: frågan om hon befann sig i en jävsituation.

Det hände sent i tisdags kväll efter ett långt möte med universitetsstyrelsen i Stockholm.

Systembolagets vd Anitra Steen satt som ordförande och svingade klubban som vanligt.

Plötsligt tog professor Kerstin Dahlbäck upp den känsliga frågan med anledning av att universitetet håller på att rekrytera en ny rektor.

- Frågan som Kerstin Dahlbäck ställde var väldigt korrekt och formell. Anitra Steen sitter ordförande i universitetsstyrelsen och formellt är det regeringen som tillsätter rektor. Så hon borde väl ha tänkt på att frågan skulle kunna komma upp, säger Anne-Lie Elfvén, som satt med på mötet som studeranderepresentant.

Hur reagerade Anitra Steen?

- Hon blev arg och upprörd och sa att hon kände sig kränkt. Först ville hon inte förstå frågan. När hon sedan insåg vad Kerstin Dahlbäck syftade på, blev hon väldigt arg och upprörd och sa: Det här tänker jag inte tolerera. Jag känner mig kränkt och jag tänker ringa utbildningsdepartementet i morgon och avgå med omedelbar verkan.

Stannar till årsskiftet

Därpå reste hon sig och lämnade möteslokalen.

Kvar satt Anne-Lie Elfvén och de andra mötesdeltagarna, alla häpna över reaktionen.

- Man förväntar sig av en kvinna i Anitra Steens ställning att hon skulle kunna hantera frågan på ett betydligt mera professionellt sätt än vad hon gjorde under tisdagens styrelsemöte, säger Anne-Lie Elfvén.

Anitra Steen tog i går tillbaka sitt avgångshot och meddelade att hon sitter kvar till 31 december, då hennes andra treåriga mandatperiod som styrelseordförande löper ut.

Hon vill inte kommentera vredesutbrottet, men dementerar det inte heller.

- För mig är det viktigt att slutföra min mandatperiod som ordförande på ett bra sätt.

Du sitter med i ett antal andra styrelser. Borde du inte förvänta dig att en sådan här sak skulle kunna komma upp?

- Jag tycker inte att det är märkligt att frågan kommer upp. I alla andra sammanhang har det konstaterats att jäv inte föreligger.

Tre instanser

Professor Stefan Nordlund deltog också i styrelsemötet:

- I det här fallet finns det tre instanser som skulle kunna fatta beslut om jäv. Den ena är Anitra Steen själv. Den andra är universitetsstyrelsen. Den tredje är regeringen. Själv har jag svårt att se att jäv skulle föreligga. Det har också två jurister kommit fram till.

Hon sitter med i sju styrelser

Leif-Åke Josefsson