Inbrottstjuven överföll Pär, 14

Erbjöd tiggaren frukt - knivhotades och bands i sängen

NYHETER

Fjortonårige Pär hotades med kniv och bakbands i föräldrarnas säng av inbrottstjuven.

När hans mamma kom hem hade han tagit sig loss och låst in sig på toaletten.

- Det var riktigt otäckt. Men jag är glad att Pär inte gjorde något motstånd, säger mamma Anne-Marie Oxenwaldt.

Foto: MATS SAMUELSSON
KNACKADE PÅ När tiggaren knackade på dörren i villan i Oskarshamn öppnade Pär, 14, dörren och berättade att hans föräldrar inte var hemma. Men han erbjöd mannen att komma in och få en frukt. Då gick tiggaren till attack och band Per i sängen.

- Jag är lite omskakad och får inte säga något för polisen. Nu sitter vi hemma och pratar och äter pizza. Jag orkar inte göra något annat, säger Pär.

Tidigare på dagen var han ensam hemma från skolan eftersom han hade halsont.

Tiggde pengar

Vid halv tolv-tiden ringer det på dörren till familjens villa i centrala Oskarshamn. Utanför står en man i 35-40-årsåldern och tigger pengar till sina barn. Pär berättar att föräldrarna inte är hemma, men erbjuder mannen lite frukt. Mannen ber i stället om ett glas vatten och följer efter Pär in i köket.

- Där inne tog han en kökskniv och hotade Pär. Sedan bakband han honom i både armar och fötter och la honom i vår säng, berättar mamma.

Tog sig loss

Mannen rotade sedan igenom villan efter värdesaker. Enligt uppgift fick han med sig en mobiltelefon och ärvda guldarmband och guldhalsband. Efter en timme lyckades Pär ta sig loss och ringde sin mamma som genast åkte hem medan arbetskamraterna larmade polisen.

Låste in sig

- Det tog någon timme att ta sig loss, jag skrapade med händerna. Sedan ringde jag mamma som kom. Tills dess låste jag in mig på toaletten, för det hade inte varit så roligt om han var kvar, säger Pär.

- Jag kom ungefär samtidigt med polisen. Pär satt inlåst på toaletten och var jätterädd. Det syntes på honom att han kämpat för att komma loss, han hade märken på handlederna, säger Anne-Marie.

Enligt vittnen har mannen ringt på hos fler personer innan han tog sin in hos familjen Oxenwaldt.

Man gripen

- Efter spaning under dagen har vi gjort vissa fynd. Det har lett till att vi grep en man i sitt hem vid 21-tiden, säger Ulf Karlsson, informationschef för Kalmarpolisen.

Jens O Pettersson