Bingo, Sigrid

Kammarrätten: Du får spela fem timmar i veckan

NYHETER

BORLÄNGE

Sigrid Persson, 78, får spela bingo.

Fem timmar i veckan.

Det har både länsrätt och kammarrätt bestämt.

Foto: björn lindahl
VANN ÖVER KOMMUNEN Nu får 78-åriga Sigrid Persson rätt att spela bingo fem timmar i veckan. Det firade hon med " bingo i en timme med dottern Karin Carlsson och dotterdottern Linda.

Hon firade det i går med att spela bingo en timme. Tillsammans med dottern Karin och dotterdotter Linda Carlsson.

Domen från kammarrätten kom i går. Dit hade Borlänge kommun överklagat länsrättens tidigare beslut om att Sigrid Persson får spela bingo, att kommunen måste se till att hon kan göra det.

- Det är ju så roligt att komma ut och få göra det, sa Sigrid Persson.

Hon och hennes man Per spelade ofta bingo när han levde. Han avled i januari i år efter ett långt äktenskap. Sigrid tog det hårt.

- Mamma blev snabbt sämre i sin sorg. Hon blev mer dement och mer förvirrad, säger dottern Karin Carlsson.

"Mår bra av bingo"

Det slutade med att Sigrid Persson flyttade in i ett äldreboende i Borlänge. Hon klarade sig inte riktigt själv längre. Det var för fem månader sedan.

- För att göra det litet roligare och lättare för henne tog vi ut henne på bingo ibland. Och det mådde hon bra av. Hon klarar av att spela bingo, säger Karin Carlsson.

Hon och en svägerska ansökte hos kommunen om att mamma skulle få en ledsagare som kunde följa med henne på en bingokväll i veckan. Helst då på PRO:s bingo i Domnarvet eller på bilbingo på Rommetravet.

- Jag och min man åkte dit varje kväll. Det var så trevligt, vi träffade bekanta, vi fikade, vi umgicks. Det var detsamma på PRO. Där hade vi våra fasta platser, säger hon. Och ögonen lyser upp litet.

Kommunen sa nej. Ingen ledsagare till bingo. Personalen på äldreboendet hade ingen möjlighet att följa med

- Vi överklagade beslutet, säger Karin Carlsson.

Träffa folk

Länsrätten tyckte också att det ingick i kommunens omsorgsskyldighet att ledsaga Sigrid Persson till en bingokväll i veckan. Borlänge kommun överklagade till kammarrätten. Som också tyckte att Sigrid Persson skulle få spela bingo.

- För mamma handlar det inte så mycket om själva spelet. Det handlar om umgänget, att prata och träffa folk, säger Karin.

Doris Brodén, vice ordförande i omsorgsnämnden, säger:

- Vi måste ju böja oss för beslutet. Nu ska vi ordna att Sigrid Persson får spela en kväll i veckan.

Bingo!

Per-Iwar Sohlström